Чавушоглу обяви кога подновява преговоирте с Швеция и Финландия за НАТО

  • 27 февруари 2023 11:22

  • 625
  • 2
Чавушоглу обяви кога подновява преговоирте с Швеция и Финландия за НАТО
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че преговорите с Швеция и Финландия за тяхното членство в НАТО ще бъдат възобновени на 9 март след забавянето през януари заради протест, на който бе изгорен Корана, предаде Ройтерс.

Говорейки в Анкара, Чавушоглу заяви, че срещата ще се състои в Брюксел и на нея ще бъде обсъдено изпълнението на меморандума, подписан с двете скандинавски страни. 

Чавушоглу повтори днес, че е невъзможно Турция да одобри кандидатурата на Швеция без да види, че се предприемат конкретни стъпки, съобщи Анадолската агенция.

По отношение на членството на Финландия и Швеция, позицията на Турция е ясна и прозрачна, заяви Чавушоглу на пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто, който пристигна в Анкара в знак на солидарност след земетресенията на 6 февруари в Турция.

Напомняйки, че тероризмът е една от двете главни заплахи за НАТО, Чавушоглу каза, че очаква двете северни страни да отговорят на загрижеността на Анкара по отношение на борбата с тероризма. 

Швеция подновява разговорите с Турция за членство в НАТО

Откакто бе подписан тристранен меморандум на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 г., няма задоволяващи стъпки, предприети от Швеция, каза Чавушоглу.

Не е възможно да кажем "да" на членството на Швеция в НАТО без да бъдат предприети тези стъпки, заяви турският външен министър. Той каза също, че кандидатурите за членство в НАТО на двете страни може да се разглеждат поотделно, защото Турция е по-позитивна към процеса на присъединяване на Финландия, съобщи Анадолската агенция.  

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
625 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.27 | 14:08

2
Само така!

2023.02.27 | 11:48

1
Отпадък корумпиран.

Добави коментар

Водещи новини