Домбровскис: Инфлацията в България е по-ниска от много други, но е над критериите за присъединяване в еврозоната

  • 24 февруари 2023 22:07

  • 647
  • 2
Домбровскис:  Инфлацията в България е по-ниска от много други, но е над критериите за присъединяване в еврозоната
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Общ проблем за Европа е инфлацията, особено в Централна и Източна. Инфлацията в България е по-ниска от много други, но е над критериите за присъединяване към еврозоната. Това заяви в интервю за БНТ еврокомисарят Валдис Домбровскис. 

Въпреки това, той подчерта, че Европейската комисия подкрепя усилията на България по пътя към еврото. Домбровскис обясни, че по критериите публични финанси и стабилност на обменните курсове страната ни се справя отлично, но проблемът е в инфлацията. "Критериите за инфлация не са постигнати, при това с много. Надяваме се забавянето да не е твърде дълго. Критериите за инфлация са средна стойност за 12 месеца. Дори при резкри промени, ще отнеме време средната стойност да се промени. Високите енергийни цени са основният двигател на инфлацията. Инфлацията стигна своя върх към края на миналата година, сега намалява", коментира още еврокомисарят.

"Трябваше много бързо да се възстановим от руската зависимост за доставка на изкопаеми горива. Хранилищата са по-пълни, отколкото обикновено по това време на годината. Опасността все още не е преминала, имаше остатъци от руска газ, тази година това няма да се повтори", предупреди Домбровскис.

Той бе категоричен, че еврото помага за стабилизиране на цените. Причините: по-ниски лихвени проценти и по-ниски разходи за обмен на валута. По въпроса за референдум за еврото, еврокомисарят заяви: "Хората вече са галсували за това, самият договор за присъединяване към ЕС означава потенциално влизане в еврозоната".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
647 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българка

2023.02.25 | 01:11

2
Наградете сега Кирчо и Кокорчо за инфлацията.Най малко с орден Стара планина.Те си гушнаха парите от сделките с газа а бедните да го духат .!!!!!!

2023.02.25 | 00:12

1
Инфлацията тука е фалшива, и започна със затварянето на Еколаб, и вноса на Турски зарзават. Евала Кире. Фалшивата енергиина борса, високо ДДС, на фона на Румъния, Спекула- специалитета на ДеСе "бизнесмените"

Добави коментар

Водещи новини