Поредна стачка на служителите на летища в Германия

  • 24 февруари 2023 15:43

  • 506
  • 0
Поредна стачка на служителите на летища в Германия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският синдикат "Ферди" (Verdi) обяви, че в понеделник ще стачкуват служителите на летището в Дюселдорф и на аерогара Кьолн/Бон, предаде ДПА. 

Причина за трудовия протест е провал на преговорите за повишаване на заплатите на летищния персонал, съобщи синдикатът.

Стачката ще започне късно вечерта в неделя и ще приключи в края на деня в понеделник. Първи ще спрат работа летищните служители в Дюселдорф, а малко по-късно ще ги последват колегите им на аерогара Кьолн/Бон. Трудовите протести ще обхванат и други регионални летища, отбелязва ДПА.  

"Ферди" призова пътниците за разбиране и обяви, че съобщава предварително за предстоящите трудови протести, за да могат хората да съобразят пътуването си с тях. 

Предупредителни стачки, организирани от "Ферди" на няколко летища в Германия, доведоха през миналата седмица до отмяната на хиляди полети, което засегна близо 300 000 пътници, припомня ДПА. 

Осем летища в Германия са парализирани от стачка на персонала

Германските правителствени представители, които участват в преговорите със синдикатите, предложиха вчера заплатите на летищните служители да бъдат повишени с 5 процента, на два етапа. Те предлагат на работниците еднократно да бъдат изплатени и по 2 500 евро.

Профсъюзите обаче настояват за увеличения на заплатите с 10,5 процента или с по 500 евро на месец.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини