Защо в Полша се самоубиват толкова много деца?

  • 22 февруари 2023 11:48

  • 1144
  • 1
Защо в Полша се самоубиват толкова много деца?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 2000 деца и младежи в Полша са направили през 2022 г. опит за самоубийство. Психологическа помощ за тях почти няма - пращат децата по-скоро в църквите, вместо на лекар. В католическа Полша темата си остава табу.

"Всичко ми е като в мъгла. Не си спомням много от случилото се. Знам, че се събудих в болницата чак след два-три дни", разказва пред полската телевизия TVN момиче, направило опит за самоубийство, но спасено в последна минута. Самоличността на момичето остава анонимна, гласът ѝ е променен чрез генератор, а лицето ѝ не се показва пред екрана.

Момичето споделя и това, че когато се събудила в болницата, забелязала, че отделението е пълно с млади хора като нея. И всички те казвали: „направих опит да се самоубия“. В католическа Полша темата за самоубийствата обаче си остава табу за обществото, коментира АРД.

"Стряскащи данни"

Въз основа на данни от полицията полската фондация „Grow Space“ е установила, че през миналата 2022 година е имало 2031 опита за самоубийство сред деца и младежи. Твърде вероятно е истинският брой да е значително по-висок. Общо 150 души не са оцелели след опит да сложат край на живота си, пише АРД. Както казва Доминик Куц от „Grow Space“, броят на опитите за самоубийство сред деца и младежи в Полша се е увеличил със 150 процента. „Това е плашещ ръст“, коментира той.

Засегнатите често страдат от „психически смущения, тежки семейни отношения или мобинг в училище“. А особено тревожното е, че вече има опити за самоубийство дори сред 12-годишните. Обяснението на психолозите, цитирани от АРД, е, че децата са били сериозно засегнати и от ограниченията по време на пандемията, когато са учили вкъщи и са имали по-малко контакти със свои връстници - при това в момент, в който в съседна на тях държава се води реална война. В резултат от това са възникнали редица страхове и проблеми със социалната адаптация. В цяла Полша има само 455 психиатри, които са специализирани да работят с млади хора – за сравнение възрастните могат да разчитат на близо 4000 специалисти. Психиатри в детски болници, цитирани от АРД, разказват за препълнени отделения, за пациенти, които спят на пода, но не могат да бъдат изпратени вкъщи, за да не направят нов опит за самоубийство, за недостиг на персонал и огромен брой нуждаещи се от помощ.

Вик за помощ

Лекари дори твърдят, че в Полша в момента има „изключително силна вълна на опити за самоубийства“. Говорят и за това, че в католическа Полша все още твърде много деца с психически проблеми биват отпращани към църквата, вместо на лекар. Табу са и психическите заболявания, и тяхното лечение, казва психоложката Паулина Филиповиц и подчертава: „Не трябва да се страхуваме да говорим за самоубийствата“.

Тя споделя пред АРД колко вредно е широко разпространеното схващане, че който говори за самоубийства, вреди на детската и младежка психика. „Но всеки опит за самоубийство е същевременно голяма трагедия и апел – вик за помощ“, казва тя. Психоложката изтъква, че е дълг на възрастните да оказват помощ на децата, защото те не са в състояние да си помогнат сами.

Последвайте канала на

Дойче веле
1144 1

Коментари 1

Добави коментар
белгийски либерален транс джендър

2023.02.22 | 12:05

1
Защото не могат да се определят какво са:мъж,жена,междинка или зоофили.

Добави коментар

Водещи новини