Жена забременя от покойния си съпруг

  • 21 февруари 2023 15:03

  • 12605
  • 0
Жена забременя от покойния си съпруг
© Freepik

Анджела Ферейра – жената, която се бори за това родната ѝ Португалия да узакони осеменяването след настъпила смърт, съобщи този понеделник, че е бременна от покойния си съпруг, починал от рак през 2019 г.

„Днес ще споделя с всички вас най-чаканата новина. Пътят дотук в последните години беше дълъг и болезнен... но най-накрая го постигнахме. С огромна радост ви споделям, че вече две сърца туптят в мен“, написа Ферейра в профила си в Инстаграм.

Откакто съпругът ѝ умира през 2019 г., жената започва своеобразна битка с държавата, която да легализира т.нар. пост-смъртно осеменяване. Докато още е бил жив, мъжът е оставил писмо, в което заявява желанието си да има дете от съпругата си, като за целта замразява семето си в криокамера. Подобен начин на забременяване по това време е нелегален в Португалия.

Борбата на жената започва през 2020 г., когато над 100 хил. подписват петиция този тип осеменяване да се узакони от народните представители. След множество проектозакони от различните партии и едно вето на президента, в крайна сметка пост-смъртното осеменяване е одобрено през ноември 2021 г.

Законът позволява на жената да бъде зачената с генетичния материал на починалия ѝ партньор „в случай на изрично съгласие на родителите“ и в период от шест месеца до три години след смъртта. Ако процесът завърши с раждането на бебе, то се счита за дете на починалия родител.

Последвайте канала на

Novini.bg
12605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини