Премиерът на Косово: Споразумението със Сърбия може да бъде постигнато тази година

  • 21 февруари 2023 10:22

  • 262
  • 0
Премиерът на Косово: Споразумението със Сърбия може да бъде постигнато тази година
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че е „много оптимистичен“, че крайното споразумение със Сърбия ще бъде постигнато тази година и че следващата среща в Брюксел ще покаже „на какво можем да се надяваме тази година“, съобщи Косово Онлайн.

Косовският премиер присъства на Мюнхенската конференция по сигурността. В интервю с френската телевизия „Франс 24“, цитирано от Косово Онлайн, вчера вечерта Курти каза, че има две неща, които трябва да допринесат към процеса.

„Мисля, че следващата среща в Брюксел ще покаже на какво можем да се надяваме тази година. Оптимист съм, много съм оптимистичен, че тази година ще постигнем договореност. Нужно ни е значителното участие на международната общност, но в същото време официален Белград трябва да се дистанцира от миналото, съответно от (бившия президент на Сърбия и Съюзна република Югославия Слободан) Милошевич, и от настоящето, съответно от деспотичния президент (на Русия Владимир) Путин“, каза Курти.

Той добави, че Косово желае пълна нормализация на отношенията, което предполага взаимно признаване.

На 27 февруари е насрочена среща на представители на международната общност с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово. На срещата ще бъде обсъдено френско-германското предложение за споразумение между двете страни.

„Всички точки (в Брюкселското споразумение) ще бъдат тема на срещата ни. Една от тях със сигурност ще бъде и споразумението за Съюз на сръбските общини, който не премина теста на нашия конституционен съд“, каза той и подчерта, че френско-германското предложение не може да бъде „обърнато“ на шведска маса, от която всеки да си избере каквото иска.

Курти обясни, че и без признанието на Сърбия Косово напредва, а Белград се е изолирал, защото „войската, икономиката, енергетиката, медиите, университетът и сръбската православна църква не са се отделили от Кремъл“.

Премиерът заяви, че изцяло подкрепя освободителната война на Украйна срещу руската агресия.

„И ние страдаме от последиците на тази война, защото сме изправени пред инфлация и скок на цените на енергията, което е директна последица от войната. В същото време Сърбия стана още по-агресивна към Косово“, каза Курти.

57% от сърбите намират френско-германския план за приемлив

Говорейки за честването на 15 години от обявяването на независимостта на Косово миналата седмица, премиерът каза, че Косово е „успешна история за интервенцията на НАТО при преустановяването на геноцида на Милошевич и успешна история за качественото демократично и икономическо развитие“.

Курти подчерта, че 117 страни признават независимостта на Косово и че „към тях ще се присъединят и петте страни от Европейския съюз, които не са го направили“.

„Косово иска да се присъедини към международните организации, ЕС и НАТО, не само заради собствените си ползи, но и за да даде своя принос към тях“, заключи премиерът Курти.

Виолета Симеонова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини