Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис!

  • 17 февруари 2023 10:15

  • 2565
  • 17
Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис!
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога отхвърли възможността да се откаже от каквато ѝ да е територия, принадлежаща на страната му, за да сключи мирно споразумение с Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Той даде интервю за BBC в навечерието на годишнината от началото на войната на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в Украйна, в което заяви, че всякаква териториална отстъпка ще направи така, че Москва да „продължи да се връща“ в страната му.

Западните оръжия ще ни приближат повече до мира, смята Зеленски.

Според него предричаната пролетна офанзива на руснаците вече е в ход. „Руските атаки вече са започнали в няколко направления“, добави той. Вярва обаче, че украинските сили могат да удържат напредъка на силите на Путин, докато не дойде време за тяхната контраофанзива.

"Разбира се, съвременните оръжия ускоряват мира. Оръжията са единственият език, който Русия разбира", каза Зеленски пред BBC.

Миналата седмица той се срещна с лидерите на ЕС и Обединеното кралство в опит да засили международната подкрепа и да поиска модерни оръжия за защита на страната си. Когато президентът на Украйна поиска модерни изтребители, британският премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, заяви, че "нищо не е изключено“. Но Киев е все по-разочарован от скоростта, с която пристигат западните оръжия. Смята се, че за бойните танкове, обещани миналия месец от редица западни държави, включително Германия, САЩ и Обединеното кралство, все още остават седмици до пристигането им на бойното поле.

Зеленски ще направи обръщение на откриването на Берлинале

Зеленски се спря и на заплахата, идваща от лидера на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, който разкри, че е готов да започне война заедно с руските войски от своята територия, ако само един украински войник пресече границата. "Надявам се, че (Беларус) няма да се присъедини към войната", каза Зеленски.

"Ако това стане, ние ще се бием и ще оцелеем". Да се позволи на Русия отново да използва Беларус като плацдарм за нападение, би било "огромна грешка", добави той, пише actualno.com.

Преди 12 месеца руските сили започнаха част от пълномащабната си инвазия от Беларус. Те се насочиха на юг към столицата Киев, но бяха отблъснати и принудени да се оттеглят в рамките на няколко седмици, след като понесоха тежки загуби.

Норвегия отпуска 7 млрд. долара на Украйна. Зеленски: Това е прецедент за устойчива подкрепа

На въпроса дали е изненадан от тактиката на Русия във войната, Зеленски я определи като "безполезна". "Начинът, по който унищожиха всичко... Ако техните войници са получили и изпълнили тези заповеди, това означава, че те споделят същите ценности" като ръководителите си, смята той.

"Ние избрахме този път. Искаме гаранции за сигурност. Всякакви териториални компромиси биха ни направили по-слаби като държава". "Не става въпрос за самия компромис", каза той. "Защо да се страхуваме от това? Всеки ден в живота си правим милиони компромиси. Въпросът е с кого. С Путин? Не. Защото няма доверие. Диалог с него? Не. Защото няма доверие", повтори Зеленски.



 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2565 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2023.02.17 | 18:07

17
Слава на Русия! Слава на Путин! Слава на братушките!

2023.02.17 | 17:51

16
Русия жъне победи на фронта. Давайте братушки! България е с вас!
свещ от 6 лева

2023.02.17 | 14:50

15
Че защо да приема сделка? Тъпите европейци пращат пари , далаверата върви, не той се бие и умира на фронта. Боли го фара. След войната ще замине за ФАЩ с няколко милярда а народа му ще плаща столетия дългове.

2023.02.17 | 11:51

12
Русия жъне победи на фронта. Давайте братушки! България е с вас!
Анонимен

2023.02.17 | 14:20

14
Русия има само роби и врагове.

2023.02.17 | 11:56

13
Браво на зеленко жужето, само така, ще помогне на света, украйна да изчезне завинаги , няма украйна-няма проблеми
С кожената спринцовка

2023.02.17 | 11:51

11
Плужек, с теб никой няма и да разговаря, ако не сте го схванали там с краварите. Ти по-добре мисли как ще се измъкнеш от линчуването, което те чака от собствения ти народ, който избиваш в полза на краварите и европитеците!

2023.02.17 | 11:50

10
Слава на велика и непобедима Русия!

2023.02.17 | 11:24

9
Украйна я чака съдбата на Югославия. А Зеления да побърза да емигирира, макар че където и да отиде чеченците ще го намерят.
Отговорете на въпроса

2023.02.17 | 11:12

8
3ащо путин воюва за селски бараки, вместо да гръмне главата? Така ще разберете кой прави тази война.
ккк

2023.02.17 | 10:54

7
Вие не сте отделна държава -вие сте територия на Русия. Не сте правителство защото правите каквото ви кажат краварите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини