Как се откриват затрупани хора?

  • 17 февруари 2023 08:36

  • 3563
  • 1
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Вчера българските пожарникари, участвали в спасителна мисия в Турция след разрушителните земетресения, се завърнаха в България. След 11 дена в неуморна борба с температурите, природата, трагедията и тоновете отломки, българите бяха изпратени като герои.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 676

Огромните разрушения, пред които са изправени сънародниците ни там, не ги обезкуражават, а напротив, като с техните усилия са спасени редица човешки животи.

Близо 80 смели българи спасители от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се включват в тази опасна мисия.

Ръководителят на българската мисията в Турция главен инспектор Калоян Дончев заяви за "Денят започва", че мисията е била доста сложна за организиране, тъй като разстоянието до засегнатите места е много голямо. Пътували са са с много техника, много дълго време при тежки условия.

Трудно се издирват хора, каза главен инспектор Калоян Дончев, но българските спасители били добре сработени, защото са участвали в много тренировки и учения. Всеки е дал всичко от себе си при търсенето на оцелели, но са се справили много добре.

Най-дългата операция е продължила над 22 часа и половина. Получили са информация от местните хора, че под една от сградите има възможност да има хора. При отиване на място са чули звуци и със специализираната техника са открили от къде идват звуците.

"Това беше най-изморителната и най-емоцинална мисия, и всички бяхме доста радостни, когато успяхме да извадим затрупана жена", каза главен инспектор Дончев.

Той обясни, че специализираното оборудване помага да се открие къде е възможно да има живи хора, за да може да започнат опити да достигнат до тях. Техниката получава сигнал до три етажа в сградата.

Старши спасителите Кирил Дикански и Йордан Михайлов показаха в ефира на БНТ как се работи с техниката на терен.

Десислава Станева
3563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sunshine

2023.02.17 | 13:44

1
Точно Турция има много грехове за изплащане. За съжаление страдат днес невинни хора. Но както те плачат днес, така са плачели и семействата на тези, чиито животи са отнети, не от природно бедствие, а от алчност и власт по най-жестокия възможен начин!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини