Папа Франциск разкри дали се оттегля

  • 16 февруари 2023 16:28

  • 1066
  • 0
Папа Франциск разкри дали се оттегля
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Преждевременното оттегляне на папите не трябва "да се превръща в мода" в Римокатолическата църква, а трябва да става само при извънредни обстоятелства, каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, цитиран от БТА. 

Той е заявил това на среща с африкански йезуити по време на неотдавнашното си посещение в Демократична република Конго. Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания, че по-голямата продължителност на живота и подобренията в медицината биха могли да превърнат оттеглилите се папи в институция в Църквата.

Папа Франциск избра наследника на кардинал Йосип Бозанич

По-рано този месец Франциск повтори своите коментари, които направи за испански вестник през декември, че няколко месеца след като е бил избран за папа през 2013 г., е предал на представител на Ватикана писмо с оставката си, в случай че един ден изпадне в безсъзнание или стане неспособен да взема решения.

"Това обаче не значи, че папите, подаващи оставка, трябва да се превръщат в да кажем в мода или в нещо нормално", заявил Франциск на африканските йезуити. "Смятам, че понтификатът трябва да бъде до живот. Не виждам причина защо да не бъде така… Историческата традиция е важна. Ако вместо това слушаме клюки, значи ще трябва да сменяме папите на всеки 6 месеца", заяви той.  

Мая Йорданова
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини