Испания въвежда менструален отпуск със закон

  • 16 февруари 2023 16:21

  • 2075
  • 5
Испания въвежда менструален отпуск със закон
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испанските законодатели одобриха окончателно закон за предоставяне на платен медицински отпуск на жените, страдащи от силни менструални болки. Така Испания става първата европейска държава, която приема подобно нещо.

Законът, приет със 185 гласа "за" и 154 "против", има за цел да премахне табуто върху темата, заяви правителството.

Понастоящем отпуск за менструация се предлага само в малък брой държави по света, сред които Япония, Индонезия и Замбия.

Законодателството дава право на работничките, които изпитват болки по време на цикъл, да ползват толкова отпуск, колкото им е необходимо, като държавната система за социална сигурност - а не работодателите - поема сметката за болничния отпуск.

Както и при платения отпуск по други здравословни причини, временната неработоспособност трябва да бъде одобрена от лекар.
 

Продължителността на отпуска, който лекарите ще могат да предоставят на жените, страдащи от болезнена менструация, не е уточнена в закона.

По данни на Испанското дружество по гинекология и акушерство около една трета от жените, които имат менструация, страдат от силни болки.
 

Мярката предизвика разногласия както сред политиците, така и сред профсъюзите, като UGT, един от най-големите испански профсъюзи, предупреди, че тя може да заклейми жените на работното място и да благоприятства наемането на мъже.

Основната опозиционна консервативна Народна партия (НП) също предупреди, че законът рискува да "заклейми" жените и може да има "негативни последици на пазара на труда" за тях.

"Това е исторически ден за напредъка на феминизма", заяви министърът на равенството Ирене Монтеро в Туитър преди гласуването.

 

Отпускът за менструация е една от ключовите мерки в по-обширното законодателство, което предвижда и по-голям достъп до аборти в държавните болници.

По-малко от 15 % от абортите, извършени в страната, се извършват в такива институции, главно поради възражения по съвест от страна на лекарите.

Новият закон също така позволява на непълнолетните да правят аборти без родителско разрешение на 16 и 17-годишна възраст, с което се отменя изискването, въведено от предишното консервативно правителство през 2015 г.

Испания, която е европейски лидер в областта на правата на жените, декриминализира абортите през 1985 г., а през 2010 г. прие закон, който в повечето случаи позволява на жените свободно да избират аборт през първите 14 седмици от бременността.  

Последвайте канала на

Калина Христова
2075 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.02.18 | 08:50

5
Това и за тези със сменен пол ли ще важи?
Бако Цецо

2023.02.16 | 17:48

4
Я не знам, като му боли к.ра всеки ден за всичко, оти не ми дадат доживотен отпуск?

2023.02.16 | 16:48

1
Супер,Зеленски ще емигрира там

2023.02.16 | 17:28

3
Ще го рутят яко

2023.02.16 | 17:24

2
след Путьо и компания.

Добави коментар

Водещи новини