Стачки срещу пенсионната реформа отново блокират Франция

  • 16 февруари 2023 12:01

  • 242
  • 0
Стачки срещу пенсионната реформа отново блокират Франция
©
Слушай новината Слушай новината

Франция е блокирана от пореден ден на стачки срещу проекта за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на възрастта на пенсиониране на 64 години. Текстът предизвиква бурни дебати в Националното събрание, информира БНР.

Броени часове остават на депутатите във френското Национално събрание, за да обсъдят докрай реформата на пенсионната система. Текстът трябва да бъде гласуван на първо четене до утре в полунощ. Опозицията е оттеглила голяма част от предложенията за поправки, за да атакува най-оспорвания стълб на проекта - увеличаването на възрастта на пенсиониране на 64 години.

Транспортът и промишлеността във Франция ще стачкуват срещу пенсионната реформа

Днес опонентите на реформата отново излизат на улицата в много френски градове. Стачките в транспорта продължават, има известни нарушения в жп трафика.

По-засегнат е въздушният транспорт: на парижкото летище Орли са отменени 30 % от полетите за деня. Студентите също остават активни и организират блокади в редица университети.

В началото на зимната ваканция мобилизацията е по-слаба, но синдикатите са решени да продължат протестите. Парижката транспортна компания RATP планира нови стачки през март.

Калина Христова
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини