Папа Франциск избра наследника на кардинал Йосип Бозанич

  • 15 февруари 2023 09:51

  • 301
  • 1
Папа Франциск избра наследника на кардинал Йосип Бозанич
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Апостолическата нунциатура в Република Хърватия съобщи, че Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е назначил монсеньор Дражен Кутлеша за архиепископ помощник (архиепископ-коадютор) на Загребската архиепископия. 

Това назначение на практика означава, че когато кардинал Йосип Бозанич поиска от папата да бъде пенсиониран, когато навърши 75 години на 20 март 2024 г., архиепископ на Загребската архиепископия ще бъде Дражен Кутлеша. Във Ватикана това събитие се очаква с нетърпение, защото не е тайна, че отношенията между кардинал Бозанич и Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март не са добри, отбелязват наблюдатели.

Папа Франциск е изправен пред "гражданска война" в Църквата

Монс. Дражен Кутлеша е роден в Томиславград на 25 септември 1968 г. Завършва класическата гимназия „Руджер Бошкович“ в Дубровник през 1987 г. След това записва и през 1993 г. завършва своето философско и теологично обучение в Университета по теология в Сараево. През 1994 г. получава бакалавърска степен в Католическия богословски факултет на Загребския университет. Ръкоположен е за свещеник на Мостарско-Дуванската епархия в Пришой на 29 юни 1993 г. През 1995 г. записва следдипломно обучение по каноническо право в Папския университет „Урбаниана“ в Рим, където през 1997 г. защитава магистърска, а през 2001 г. докторска степен. От 2006 до 2011 г. е служител на Конгрегацията за епископи във Ватикана. 

Дражен Кутлеша е архиепископ на Сплитко-макарската архиепископия само 10 месеца – от 13 май 2022 г. Получава митрополитския палиум от ръцете на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март на 29 юни 2022 г. във ватиканската базилика „Св. Петър“, а за издигането му в Загреб се говори през последните години. Знак за благосклонността на папата към Кутлеша е и избирането му на 65-ата пленарна сесия на Хърватската епископска конференция на 18 октомври 2022 г. за председател на Хърватската епископска конференция (ХБК). В органите на ХБК той заема длъжностите председател на Постоянния съвет, председател на Правната комисия и председател на Епископската комисия за връзка с държавата. Владее италиански, немски и английски език.

Калина Христова
301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.15 | 10:18

1
Така като я гледам тази сатаничка скоро ще се срещне със Създателя - животодателя Господа и ще отговаря!

Добави коментар

Водещи новини