Предложението за класифициране на водорода от ядрена енергия като "зелен" е победа за Франция

  • 13 февруари 2023 22:42

  • 992
  • 1
Предложението за класифициране на водорода от ядрена енергия като "зелен" е победа за Франция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Предложението, което Европейската комисия представи днес - водородът, произведен чрез използване на ядрени мощности, да бъде възприеман при определени условия като "зелен", е победа на Франция, съобщава БТА.

Така Париж ще може да се възползва от атомната си енергия, за да постигне целите на ЕС за "възобновяем" водород. 

Германия и Испания настояват за по-ограничително определение и не приемат за "зелен" водорода, добит чрез ядрена енергия.

Европейската комисия определя правила за водорода от възобновяеми източници

Европейският парламент и страните членки разполагат със срок до четири месеца, за да приемат критериите (изложени подробно в два делегирани акта на ЕК) или да ги отхвърлят, без да имат възможност да ги променят. 

Тези актове са част от широката регулаторна рамка на ЕС за водорода, която включва както инвестициите в енергийната инфраструктура и правилата за държавните помощи, така и законодателните цели за водорода от възобновяеми източници за промишления и транспортния сектор.

Актовете ще гарантират, че всички възобновяеми горива от небиологичен произход (известни като RFNBO) се произвеждат от електрическа енергия, добита от възобновяеми източници. Те освен това ще дадат възможност на страните членки да включат водорода в енергийните си цели и ще дадат сигурност на инвеститорите. ЕС планира да достигне 10 милиона тона "домашно" производство на водород и още толкова от внос в рамките на плана "РипауърИЮ" (REPowerEU).

В първия делегиран акт се определя при какви условия водородът, горивата на основата на водород или другите енергоносители могат да се считат за RFNBO. Актът изяснява принципа на "допълняемост" за водорода, заложен в Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници. Устройствата за електролиза за добив на водород трябва да бъдат свързани с възобновяеми мощности, като така се стимулира увеличаването на обема на електричеството, произведено от "зелени" енергоизточници. Така добивът на водород допълнително стимулира декарбонизацията на икономиката.

Във втория делегиран акт се предвижда методика за изчисляване на емисиите на парникови газове за целия жизнен цикъл на RFNBO.

Двата акта са взаимосвързани и едновременно необходими за отчитането на горивата за целите на държавите членки в областта на енергията от възобновяеми източници.

"Съществува реален риск тези дискусии да доведат до налагането на много високи цели за възобновяем водород за индустрията, без да се вземе предвид частта на водорода, която може да се произвежда от електричество от ядрена енергия". Това заяви в началото на февруари френската министърка на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше. 

В този случай "Франция няма да може да използва своята невъглеродна електроенергия от въглеродна електроенергия, за да се произвежда водород", което, според нея , би било "абсурдно и противоречи на европейските цели за декрабонизазция".

За сметка на това Германия и Испания отново потвърдиха днес, че се противопоставят на включването на "нисковъглеродния" водород в текста за възобновяемите източници на електроенергия.

"Водородът, който се произвежда чрез ядрена електроенергия, не е зелен водород. Ще участваме в дискусията с тази позиция", каза говорител на германското правителство. 

Мая Йорданова
992 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.13 | 23:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини