Германия: Кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО трябва незабавно да бъдат ратифицирани

  • 13 февруари 2023 20:10

  • 611
  • 3
Германия: Кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО трябва незабавно да бъдат ратифицирани
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският външен министър Аналена Бербок отправи призив към Турция и Унгария да отворят пътя на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира думите на Бербок, която каза, че очаква всички държави членки на НАТО да ратифицират техните кандидатури за присъединяване към отбранителния съюз "без повече забавяне".

Присъединяването на тези страни ще укрепи алианса като цяло и двете страни трябва да се присъединят заедно, каза Бербок на пресконференция в Хелзинки заедно с финландския си колега Пека Хависто.

Финландия и Швеция се кандидатираха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през миналата година и казаха, че искат да се присъединят към него заедно. Но докато повечето страни членки на алианса дадоха зелена светлина за кандидатурите им, Турция и Унгария все още не са ги ратифицирали.

Финландският президент: С Швеция трябва да влезем в НАТО до лятото

Анкара каза този месец, че подкрепя молбата на Финландия, но иска Швеция да заеме по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от Турция и ЕС, както и срещу друга организация, обвинявана от турските власти за опита за преврат през 2016 г.

Миналия месец Анкара преустанови преговорите, тъй като напрежението нарасна след протести в Стокхолм, при които крайнодесен датски политик изгори копие на Корана.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви през ноември 2022 г., че парламентът на страната ще ратифицира членството на двете държави в НАТО в началото на тази година, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
611 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Обективен

2023.02.13 | 20:32

1
ЗА ТОВА УДАРИХА ТУРЦИЯ С HARP ЗА ДА ПРИТИСНАТ ЕРДОГАН ДА ПРОМЕНИ МНЕНИЕТО ,ДОЛНИТЕ АНГЛОСАКСИ!

2023.02.14 | 06:08

3
Откъде ви намират такива дебили?
PaulaFox

2023.02.13 | 21:45

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини