Великобритания ще направи преглед на сигурността на въздушното си пространство след случая с китайския балон над САЩ

  • 13 февруари 2023 16:42

  • 296
  • 2
Великобритания ще направи преглед на сигурността на въздушното си пространство след случая с китайския балон над САЩ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Великобритания ще направи преглед на своята сигурност след навлизането на предполагаем китайски балон за наблюдение във въздушното пространство на САЩ този месец, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, предаде Ройтерс.

Съединените щати свалиха балона, който според тях е бил използван за шпионаж. Впоследствие над Северна Америка бяха свалени още три летящи обекта.

Китай твърди, че става дума за метеорологичен балон, който е бил отнесен от вятъра встрани от курса му. Пекин обвини Вашингтон, че реагира твърде крайно.

"Великобритания и нейните съюзници ще направят преглед на това какво значение имат за нашата сигурност тези нарушения на въздушното пространство. Това развитие е още един знак как картината с глобалните заплахи се променя към по-лошо", заяви Уолъс за в. "Дейли телеграф".

Според изданието прегледът ще бъде използван, за да се прецени дали са необходими промени в наблюдението на британското въздушно пространство.

САЩ: Китай има цял флот балони за шпионаж

Запитан за предвиждания от Великобритания преглед на сигурността, говорител на китайското външно министерство каза, че Пекин "вече е заявил своята позиция по въпросния случай". "Всички страни би трябвало да разглеждат това обективно и да спрат да преувеличават въпроса", заяви Ван Вънбин.

Прелитането на китайския балон над САЩ предизвика политическо възмущение във Вашингтон и привлече вниманието към предизвикателството, което Китай представлява за Америка и нейните съюзници, отбелязва БТА.

Попитан дали над Великобритания може да са прелитали китайски шпионски балони, британският държавен министър на транспорта Ричард Холдън заяви по телевизия "Скай нюз", че е "възможно". По думите му "правителството е обезпокоено от случващото се". "Китай е враждебна държава и е необходимо да си даваме сметка за това и за начина, по който той действа и се държи", заяви Холдън.

Константин Тодоров
296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.13 | 18:05

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Еррихх

2023.02.13 | 16:54

1
На британско-китайската граница всичко е спокойно

Добави коментар

Водещи новини