Европейската комисия определя правила за водорода от възобновяеми източници

  • 13 февруари 2023 12:51

  • 225
  • 1
Европейската комисия определя правила за водорода от възобновяеми източници
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

С приетите днес два делегирани акта съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници Европейската комисия предлага подробни правила за определяне на понятието „водород от възобновяеми източници“ в ЕС. Тези актове са част от широката регулаторна рамка на ЕС за водорода, която включва както инвестициите в енергийната инфраструктура и правилата за държавните помощи, така и законодателните цели за водорода от възобновяеми източници за промишления и транспортния сектор. Актовете ще гарантират, че всички възобновяеми горива от небиологичен произход (известни още като RFNBO) се произвеждат от електрическа енергия от възобновяеми източници.

В първия делегиран акт се определя при какви условия водородът, горивата на основата на водород или другите енергоносители могат да се считат за RFNBO. Актът изяснява принципа на „допълняемост“ за водорода, заложен в Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници. Във втория делегиран акт се предвижда методика за изчисляване на емисиите на парникови газове за целия жизнен цикъл на RFNBO.

Двата акта са взаимосвързани и едновременно необходими за отчитането на горивата за целите на държавите членки в областта на енергията от възобновяеми източници. Те ще гарантират регулаторна сигурност за инвеститорите, което ще подпомогне ЕС в усилията му да постигне заложената в плана REPowerEU цел от 10 милиона тона вътрешно производство и 10 милиона тона внос на водород от възобновяеми източници.

Последвайте канала на

Десислава Станева
225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.13 | 13:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини