Италия упрекна Франция за "неуместната" покана към Зеленски

  • 09 февруари 2023 14:42

  • 1169
  • 0
Италия упрекна Франция за "неуместната" покана към Зеленски
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Италианският министър-председател Джорджа Мелони разкритикува като "неуместна" поканата на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога в Париж, където той се срещна с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, съобщава "Ройтерс".

"Вярвам, че нашата сила е в общността и единството, но има моменти, когато благоприятстването на вътрешното обществено мнение рискува да бъде в ущърб на каузата и това ми се струва един от тези случаи", коментира тя в Брюксел.

След посещението си в Лондон и Париж, по-рано днес Зеленски пристигна в Брюксел, за да поиска от лидерите на ЕС повече оръжия в борбата срещу инвазията на Русия и за бързо започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза.

Вчера италианският външен министър съобщи, че Мелони ще се срещне със Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите на ЕС, която ще приключи утре.

Зеленски, който се стреми да получи по-добра въздушна огнева мощ, за да обърне войната срещу Русия, вече получи обещание от Великобритания да осигури обучение за украински пилоти на модерни натовски изтребители.

 Зеленски пристигна в Брюксел за срещата на европейските лидери

Мелони, която е на власт от октомври, повтори обещанието на Италия да подкрепи Киев и заяви, че предоставянето на помощ на украинците е най-добрият начин за мир.

"Вярвам, че най-добрият начин да създадем условия за мир и диалог е да поддържаме двете страни при равни условия", отбеляза тя.

Миналата седмица Франция и Италия финализираха техническите преговори за съвместна доставка на система за противовъздушна отбрана SAMP/T-MAMBA на Украйна през пролетта на тази година.

Калина Христова
1169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини