91 испански спасители търсят оцелели в Турция след земетресенията

  • 09 февруари 2023 13:45

  • 558
  • 1
91 испански спасители търсят оцелели в Турция след земетресенията
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Испанските спасителни екипи вече работят денонощно, за да търсят оцелели в Турция след земетресението, което опустоши както страната, така и съседна Сирия. „Колкото повече време минава, толкова по-малка е вероятността да се намерят живи хора в развалините, но няма да губим надежда“, каза ръководителят на комуникацията на Военното спешно звено Аурелио Сото.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 636

91 са пожарникарите от Мадридската общност и Военното спешно звено, които пристигнаха в Турция във вторник на борда на два самолета на ВВС. Още през първата нощ те успяха да спасят 26-годишен мъж, който беше блокиран в продължение на два дни в Адияман, град в Югоизточна Турция.

Според спасителя на неправителствената организация "Интервенция, помощ и извънредни ситуации" Мойзес Белох местните екипи не са разполагали с необходимите съоръжения, за да извадят от развалините мъжа, чийто крак е останал в капан на няколко метра дълбочина. Според него изваждането му е било "трудно и много сложно“ поради начина, по който е бил притиснат и дори семейството му не е вярвало, че е възможно да бъде спасен.

"Роднините се разплакаха, започнаха да ни прегръщат и целуват сина си", казва спасителят, информира БНР.

Тази сутрин служителите на мадридския екип за незабавно реагиране също успяха да извадят 65-годишен мъж от развалините близо до сирийската граница. Обединените пожарникари без граници също работят в подножието на развалините.

"Опитваме се да открием оцелели хора със спасителни кучета", каза един от тях, Луис Фелипе Санчес, пред TVE. Испанските служби ще останат през следващите пет дни да помагат на турските си колеги. В ход е и кампания за набиране на средства за помощ на хилядите пострадали от опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

Десислава Станева
558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.09 | 13:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини