Австрийският канцлер: ЕС да даде пари за охрана на външните граници

  • 08 февруари 2023 12:45

  • 379
  • 1
Австрийският канцлер: ЕС да даде пари за охрана на външните граници
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии тук и съобщават, че в интервю, публикувано днес в германския вестник „Велт“.

Той е предупредил, че ако не се стигне до конкретни договорености по миграционните въпроси, ще блокира заключителната декларация на срещата на върха тази седмица. В срещата ще вземат участие държавните глави и правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз, предаде БТА.

„Няма да са достатъчни празни думи. Има нужда най-сетне от ясно и недвусмислено признаване на необходимостта от засилване на охраната на външните граници и от включване на съответните финансови средства от бюджета на Европейския съюз за тази цел. Трябва да последват „конкретни стъпки“, заявява Нехамер пред „Велт“.

 Ако това не се случи, Австрия няма да може да подкрепи заключителната декларация на срещата на върха на Европейския съюз.

Илва Йохансон отхвърли искането за финансиране на подсилване на оградата по българо-турската граница

Австрия и още седем държави от Европейския съюз са поискали в съвместно писмо повече финансирани от Европейския съюз мерки за охрана на външните граници, по-бързо връщане на мигранти и нови споразумения за репатриране с трети държави.

Писмото е изпратено до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Виолета Симеонова
379 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.08 | 13:21

1
Австрия ни скубе с едни 5-6 милиарда за А1, Райфайзен и Вила

Добави коментар

Водещи новини