Силен снеговалеж затвори училищата в Гърция

  • 07 февруари 2023 20:19

  • 10763
  • 1
Силен снеговалеж затвори училищата в Гърция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лошото време, обхванало континентална Гърция, доведе до множество бедствени ситуации, като снеговалежи се появиха и в по-южните части на Гърция – в Атика, според бюлетин на гръцката метеорологична служба.

Снеговалежите днес се разпростряха до Атика и ще продължат и утре, а в континенталната част силни студове се очакват до четвъртък. Поради това гръцкото министерство на климатичните кризи и гражданската защита апелира гражданите да бъдат внимателни и да спазват инструкциите на властите.

Силен снеговалеж и в Индия

Прекъсвания на електрозахранването възникнаха в много населени места в община Южен Пелион, Централна Гърция, поради лошото време. Живущите в селата Милина, Лафкос, Трикери, както и в Дракея към община Волос днес останаха без електричество. Снегът в Лафкос надхвърли 70 см и пътищата там са затворени. Особено интензивни са и снеговалежите в Дракея, предаде БТА.

В северните и особено в централните части на остров Евия (Евбея) на места снегът достигна до метър, което и там доведе до проблеми с електрозахранването Затворени са училищата и другите образователни институции на остров Евия, в областта Фтиотида, на много места в областите Беотия и Фокида, както и във Флорина, Козани и Аминдео.

По редица основни пътища в споменатите райони движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона беше спряно със забрана. Днес тази забрана за някои участъци от магистралата „Егнатия“ беше отменена.

Множество от маршрутите на гръцкия железопътен превозвач „Хеленик трейн“ (Hellenic Train) бяха отменени.

През утрешния ден се очаква снеговалежите да продължат на островната група Споради, в областта Източна Тесалия, на остров Евия, в източните части на континентална Гърция, както и в планинските и полупланинските райони на северните Цикладски острови и на остров Крит. По-специално в Източна Магнезия, в Централна и Северна Евия, както и във Фтиотида и Беотия интензивността на валежите се прогнозира да продължи на места до обедните часове.

В континенталните райони до четвъртък ще има значителни заледявания, като температурите ще са отрицателни през целия ден.

Теодора Павлова
10763 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.07 | 21:13

1
Тия не знаят какво е зимни гуми...хаха

Добави коментар

Водещи новини