Дания дава първите си лицензи на проекти за улавяне и съхранение на въглерод в Северно море

  • 06 февруари 2023 12:18

  • 198
  • 1
Дания дава първите си лицензи на проекти за улавяне и съхранение на въглерод в Северно море
©
Слушай новината Слушай новината

Дания предостави първите си лицензи за улавяне и съхранение на въглерод в Северно море на компаниите "Винтерсхал Деа" (Wintershall Dea), "Инеос Енерджи" (INEOS Energy) и "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), съобщи датското Министерство на климата, енергетиката и комуналните услуги, цитирано от Ройтерс.

Дания цели да достигане нулеви нетни въглеродни емисии през 2045 г. и разглежда технологията за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) като ключова за постигането на тази цел. Вместо да бъде отделен в атмосферата, тази технология позволява съхраняването на въглероден диоксид под земята.

Проектът "Грийнсенд" (Greensand), ръководен от британската "Инеос Енерджи" и германската "Винтерсхал Деа", се очаква да започне да нагнетява до 1,5 милиона тона въглероден диоксид в изчерпаните нефтени и газови находища в Северно море до 2025 г., обясниха от министерството.

Планира се капацитетът за съхранение на въглероден диоксид да бъде увеличен до 8 милиона тона годишно до 2030 г.

България, Франция и още седем страни-членки искат от ЕК водорода, получен от ядрена енергия, да бъде обявен за "зелен"

Друг проект за складиране на вредни емисии - "Бифрост" на Френската група "ТоталЕнержи" - има за цел да вкарва по 3 милиона тона въглероден диоксид в изчерпано находище в Северно море, стартирайки през 2027 г., като до 2030 г. капацитетът се планира да достигне 5 милиона тона на ден.

Общите инвестиции в проектите за улавяне и съхранение на въглерод в датската част на Северно море се очаква да достигнат 445 милиона датски крони (64,4 милиона долара), с разходи за още 157 милиона крони по разширяването на капацитета им, като датската държава ще покрие малко под половината от тези суми.

Калина Христова
198 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.06 | 12:24

1
Кога ли заспалите ще разберат, че въглерода, от който искат да се отърват като крайна цел, сме ние обикновените хора

Добави коментар

Водещи новини