Монако избира нов парламент

  • 05 февруари 2023 13:53

  • 485
  • 1
Монако избира нов парламент
©
Слушай новината Слушай новината

В Монако, втората най-малка държава в света след Ватикана и конституционна монархия, днес гласува на парламентарни избори, предаде Франс прес.

От 38 000-те жители на миниатюрното княжество с площ от 2,02 квадратни километра, приклещено между френския град Ница и Италия, право на глас имат само 7596 души. Това се обяснява с двойното изискване, че гласоподавателите първо трябва да са навършили 25 години и второ трябва да са с поданство на кнажеството.

Днес се подновява съставът на Националния съвет, еднокамарния парламент на страната. В него има 24 депутати, които се избират с мандат от 5 години. Те гласуват законите и бюджета, но не могат да свалят правителството, ако се наложи, тъй като това е прерогатив само на суверена Албер Втори. Той също така назначава правителството, съставено от петима членове и ръководено от държавен министър. 

Изборите в Монако се произвеждат по смесена система в един тур. Две са изборните листи спрямо три през 2018 г.

За фаворит е сочена листата на Монегаския национален съюз и неговите 13 досегашни депутати, оглавявана Брижит Боконе-Пажес, бивша преподавателка на 63 години и първата жена, оглавила в даден момент Националния съвет.

Противници на тази листа са кандидатите на листата "Нови идеи за Монако", водена от досегашния председател на Националния съвет, 78-годишния Даниел Боер, който едно време беше член на мнозинството.

Кипър избира президент

Втората листа има намерение да постави началото на дебати относно правата на жените и по-специално казуса с абортите. В Монако абортите са забранени, но от 2019 г. те не се смятат вече за криминално деяние.

Приоритети за Монегаския национален съюз пък са евентуално споразумение за асоцииране с ЕС и запазване на социалния модела на княжеството, в който приоритети са заетостта, жилищната политика, условията за достъп до търгове за обществени поръчки или до определени регулирани професии.

Двете съперничещи си листи трябваше да участват в предизборен телевизионен дебат, организиран за първи път в историята на изборите в Монако, но в крайна сметка той бе анулиран, защото противниците не се разбраха кои техни представители трябва да участват в него.

Виолета Симеонова
485 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.05 | 15:22

1
И при нас трябва да е така - само най-богатите да имат право на глас! Бедните не трябва да гласуват.

Добави коментар

Водещи новини