Кипър избира президент

  • 05 февруари 2023 06:49

  • 531
  • 1
Кипър избира президент
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 560 хиляди кипърски избиратели гласуват днес за нов президент на страната. Той ще замени досегашния Никос Анастасиадис, който е в края на втория си последователен мандат и няма право да се кандидатира отново.

Президентските избори в Кипър имат особена тежест, защото страната е единствената в пълния смисъл на думата президентска република в Европейския съюз.

Президентът е глава на изпълнителната власт, назначава министрите в кабинета и има значителни правомощия да налага вето върху законите, приемани от парламента, затова и президентските избори са несъмнено централното събитие в политическия живот на островната държава.

Темите, предопределили дебата между основните кандидати, засягат опасенията на кипърските граждани от високата инфлация, все още ненапълно преодолените последствия от финансовата криза от 2011 г. и от пандемията от COVID-19, шумния скандал с участието на политици в предоставянето на т.нар. „златни паспорти“ на инвеститори със съмнително минало, както и постоянната тема в кипърската политика – перспективите за възобновяване на преговорите за обединяване на разделения от 1974 г. остров и условията, при които това би било приемливо за кипърските гърци.

Категоричен фаворит в социологическите проучвания с очаквания да получи около една трета от действителните гласове е бившият външен министър Никос Христодулидис, който се явява като независим кандидат след разрив с бившата си партия, управляващия дясноцентристки Демократически сбор (ДИСИ). Вероятно действителната интрига тази неделя ще бъде кой ще излезе на второ място и ще получи право да се яви на балотаж с Христодулидис.

Президентски избори в Кипър

Според прогнозите за участие във втория кръг с много малка разлика се борят официалният кандидат на Демократическия сбор Авероф Неофиту и бившият дипломат Андреас Мавроянис, който е подкрепен от лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ). Анкетите предричат и на двамата подкрепа от около една четвърт от избирателите, като различните социологически агенции дават незначителна преднина ту на единия, ту на другия.

Тенденцията за свиване на разликата между Христодулидис и непосредствените му съперници прави съществен въпроса кого ще подкрепи третият в надпреварата, защото при подкрепа за втория това може да внесе съмнение дали победата на Христодулидис е толкова сигурна.

Възможност да гласуват имат и кипърските граждани в България, защото в посолството в София е открита избирателна секция. Намерението си да гласуват там са заявили 181 граждани на Република Кипър.

Виолета Симеонова
531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.05 | 12:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини