Започна процесът срещу серийния убиец Стефан Дю Лион

  • 03 февруари 2023 19:37

  • 1017
  • 0
Започна процесът срещу серийния убиец Стефан Дю Лион
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Процесът срещу белгийския сериен убиец Стефан Дю Лион започна тази сутрин в съд за тежки престъпления в Антверпен, съобщава БТА.

50-годишният чистач на прозорци от Дюрне е обвинен в убийството на четири жени в периода 1992-1997 г. Той бе заловен едва през 2018 г. след анализ на ДНК материал. Дю Лион призна, че е извършил престъпленията, но каза, че не можа да си спомни всички подробности.

Четирите жертви - Ариан Мазижн (на 30 години), Лютгарда Богертс (28), Мария Ван ден Рек (46) и Еве Поп (38) - са били удушени. При първата жена полицията е открила и следи от сексуално насилие.

Заради проблеми със здравето: Освобождават предсрочно сериен убиец

ДНК пробите, взети по време на разследването на убийството на Мазижн през 1992 г., съвпаднали с ДНК материал на Дю Лион, след като близо 25 години по-късно, през 2015 г., той бил осъден за опит за кражба с взлом. Тогава той признал, че е убил Ариан Мазижн.

Когато Ив Попе била открита удушена в апартамента си в Антверпен през 1997 г., полицията разпитала Дю Лион в качеството му на свидетел, тъй като той чистел прозорците на жертвата. Той бил разпитан отново през 2019 г. и след като първоначално искал да се възползва от правото си да запази мълчание, впоследствие решил да се признае за виновен не само за убийството на Еве Поп, но и за тези на Лютгарда Богертс през 1993 г. и на Мария Ван ден Рек през 1994 г.

Подсъдимият не може да си спомни много подробности за престъпленията, които е извършил, но казал на следователите, че се чувства облекчен след направените самопризнания. Дю Лион твърди, че в продължение на години е потискал в съзнанието си спомена за убийствата и че сега му е трудно да възстанови забравените факти. Според експерти обаче неговата амнезия е фалшива.

Дю Лион може да бъде осъден на доживотен затвор.

Мая Йорданова
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини