Гръцкото правителство се опитва да забрани крайнодясна партия

  • 03 февруари 2023 19:22

  • 467
  • 0
Гръцкото правителство се опитва да забрани крайнодясна партия
© Getty (архив)

Гръцкото правителство, водено от Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., иска не допусне крайнодясна политическа партия до парламентарния вот по-късно тази година със законодателна инициатива, която получи  подкрепа от много партии, съобщи АП, цитирана от БТА.

42-годишният Илиас Касидиарис основа Гръцката национална партия преди две години. В момента той излежава присъда от 13 години и шест месеца затвор за членство в престъпна организация като бивш водещ член на "Златна зора", политическа партия с неонацистки произход, свързана с множество улични нападения и прояви на насилие.

Парламентът публикува в петък предложение за  законова поправка, която ще дисквалифицира партията на Касидиарис от участие в изборите на основание, че нейният лидер е бил осъден за сериозни престъпления и че партията няма да "служи на свободното функциониране на демократичната конституция на Гърция“.

 Депутатите трябва да гласуват поправката във вторник.  Опозиционните партии подкрепят забраната, но Гръцката комунистическа партия квалифицира критериите в поправката като твърде широки и отворени за злоупотреба за политически цели.

"Демокрациите имат морално задължение да се пазят от враговете си“, каза десноцентристкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. пред членовете на своя кабинет в четвъртък.  "Те не могат да легитимират и със сигурност не могат да финансират организации, които открито работят, за да ги подкопаят“, заяви гръцкият премиер.  

Преди общите избори, очаквани през април, проучванията на общественото мнение сочат, че Гръцката национална партия ще премине прага от три процента от гласовете, необходим за получаване на парламентарно представителство. В телефонно съобщение от затвора в Централна Гърция Касидиарис нарече законовата поправка "недемократична“.

Премиерът Мицотакис обяви кога ще са изборите в Гърция

Валери Зайцев
467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини