Испания наема шофьори на камиони от Мароко, за да компенсира недостига на работна ръка

  • 02 февруари 2023 22:36

  • 959
  • 2
Испания наема шофьори на камиони от Мароко, за да компенсира недостига на работна ръка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испания ще обучи и наеме група марокански шофьори на камиони, в опит да насочи миграцията към транспортния сектор на Европа, който е засегнат от остър недостиг на работна ръка. Това е заявил високопоставен представител на испанското правителство пред Ройтерс по време на днешната среща на върха между двете страни в мароканската столица Рабат.

Големите западни икономики, включително испанската, изпитват недостиг на работна ръка в транспортния сектор през последните две години, което доведе до затруднения при доставките. Европа се нуждаеше от около 400 000 шофьори на камиони, според данните на Европейската асоциация на автомобилните превозвачи, публикувани през 2021 г.

Превозвачите в Мадрид излизат в безсрочна стачка

Пилотната програма, за която конкретен брой на шофьори на камиони все още не е определен, е една от първите, които прилагат новите миграционни разпоредби на Испания, които позволяват по-голяма гъвкавост при наемането на чужденци.

По този начин Испания цели да узакони миграцията, следвайки примера на Германия.

Избраните шофьори ще са започнали обучението си в Мароко и ще го завършат в Испания, като получат трудов договор за най-малко една година, обясни източникът, добавяйки, че целта е била да се изберат и мъже, и жени.

От години Испания и Мароко поддържат програма за "кръгова миграция", при която хиляди марокански работници идват да работят в испанското селско стопанство, но след като сезонът приключи се връщат в родината си.

Мая Йорданова
959 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Димо

2023.02.03 | 03:38

1
Нали уж роботи щяха да заменят човеците? Автономни тирове ала бала?

2023.02.03 | 06:41

2
Може и това да стане, ама след 100 години.

Добави коментар

Водещи новини