ЕП: Работата по бъдещето на Украйна в ЕС трябва да започне сега

  • 02 февруари 2023 14:31

  • 284
  • 2
ЕП: Работата по бъдещето на Украйна в ЕС трябва да започне сега
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Преди срещата на върха ЕС-Украйна, Европейският Парламент (ЕП) потвърждава ангажимента си към членството на Украйна в ЕС, като отново подчертава необходимостта от процес на присъединяване, основан на достойнства.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9980

В четвъртък Парламентът прие резолюция, в която излага подробно очакванията си от предстоящата среща на върха между политическите лидери на ЕС и Украйна в Киев на 3 февруари. По отношение на перспективата за членство на Украйна в ЕС текстът изисква от ЕС "да работи за започване на преговорите за присъединяване и да подкрепи пътна карта, очертаваща следващите стъпки, за да се даде възможност на Украйна да се присъедини към единния пазар на ЕС". Като потвърждават ангажимента си за бъдещото членство на Украйна в ЕС след официалното подаване на молбата на страната на 28 февруари 2022 г., членовете на ЕП подчертават, че присъединяването е процес, основан на достойнства, включващ спазването на съответните процедури и изпълнението на свързаните с ЕС реформи и критерии за присъединяване.

Те също така приканват украинските власти да въведат съществени реформи за ефективно привеждане в съответствие с критериите за членство в ЕС във възможно най-кратък срок. Парламентът настоятелно призовава държавите членки на ЕС да увеличат и ускорят военната си помощ за Киев, по-специално предоставянето на оръжия, но също така и съществена политическа, икономическа, инфраструктурна, финансова и хуманитарна подкрепа.

Парламентът също така отправя призив към лидерите, на предстоящата среща на върха ЕС-Украйна да дадат приоритет на всеобхватен пакет за възстановяване на Украйна. Този пакет трябва да бъде насочен към оказване на помощ, реконструкция и възстановяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Подкрепата би спомогнала допълнително за насърчаване на икономическия растеж в Украйна след войната. Оценявайки нуждите на Украйна за възстановяване, резолюцията повтаря и призива на Парламента за използване на замразените активи на Руската централна банка, както и на активите на руските олигарси, за финансиране на следвоенното възстановяване. 

Зеленски иска да се побърза с плановете за членството на Украйна в ЕС

Подчертавайки значението на това страните от ЕС да продължат да демонстрират единство пред лицето на руската агресия, евродепутатите призовават държавите членки да приемат десети пакет от санкции срещу Москва възможно най-скоро и непрекъснато и активно да предлагат нови сектори и лица, срещу които да бъдат насочени санкциите. Парламентът също така призовават за налагане на санкции на компании като "Лукойл" и "Росатом", които все още присъстват на пазарите на ЕС. Длъжностни лица, участващи в широк кръг от незаконни дейности, включително принудителни депортации и провеждане на фалшиви референдуми на окупираната украинска територия, също следва да бъдат санкционирани.

Накрая в резолюцията се повтарят призивите на членовете на ЕП за незабавно и пълно ембарго върху вноса на изкопаеми горива и уран от Русия в ЕС, както и за пълен отказ от използването на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море. Текстът беше приет с 489 гласа "за", 36 гласа "против" и 49 гласа "въздържал се", съобщиха от пресцентъра на ЕП в София.

Филип Епитропов
284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БОЛЯРИНА

2023.02.02 | 22:03

2
ZA КАКВА УКРАЙНА, НЕ РАЗБРАХ ? ЗА ПОЛША ЛИ, ЗА РУСИЯ ЛИ, ЗА УНГАРИЯ ЛИ, ИЛИ РУМЬНИЯ ЛИ ?

2023.02.02 | 14:47

1
Как ще приемате части от русия?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини