Фон дер Лайен: ЕС може да осигури за българо-турската граница инфраструктура и оборудване за наблюдение

  • 01 февруари 2023 17:11

  • 594
  • 3
Фон дер Лайен: ЕС може да осигури за българо-турската граница инфраструктура и оборудване за наблюдение
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е пред Европейския парламент, предаде БТА.

Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим присъствието на Фронтекс, поясни тя. Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет.

По нейните думи са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Председателят на ЕК: Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от Общността. Тя отчете и че засега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
594 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Веднага

2023.02.01 | 21:19

3
Пратете и сириици да я онодят
чъки

2023.02.01 | 17:21

1
да ти е ба майка та боклук такъв

2023.02.01 | 18:03

2
Точно

Добави коментар

Водещи новини