Лявата опозиция в Хърватия се разграничи от изявленията на президента Миланович за Украйна и Косово

  • 01 февруари 2023 06:20

  • 550
  • 0
Лявата опозиция в Хърватия се разграничи от изявленията на президента Миланович за Украйна и Косово
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Представители на хърватската опозиционна левица се разграничиха от изявленията на президента Зоран Миланович за Украйна и Косово. Те изразиха подкрепа за официален Киев като жертва на агресия и подчертаха факта, че Хърватия е признала независимостта на Косово, съобщават хърватските медии.

Миланович е бивш председател на Социалдемократическата партия.

Мирела Ахметович от Социалдемократическата партия каза, че никога няма да бъде говорител или адвокат на Миланович. "Моето мнение и мнението на СДП за Украйна е съвсем ясно. Що се отнася до Косово, Хърватия призна Косово през 2008 г. и това е краят на историята за мен. Няма нужда да коментираме възгледите на Миланович", каза тя.

Тя изрази съжаление, че изявлението на Миланович е толкова дълго и изпълнено с противоречиви изявления, които само дават повод на руските пропагандисти да го използват за мръсната си работа.

"Миланович привлече повече внимание с изявленията си, отколкото аферите на управляващата Хърватска демократична общност /ХДО/", каза Ахметович и добави: "Хора, ХДО ни ограбва. Не мога да повярвам, че изявлението на някого за нещо е по-важно от грабежа, който се извършва в Хърватия".

Домагой Хайдукович, също социалдемократ, посочи, че Украйна се бори за свобода и има нужда от помощ, а Косово е независима държава. "Това е реалност, която и Белград, и Пантовчак /където се намира президентството/ трябва да приемат, и тук историята свършва", каза Хайдукович, цитиран от Хина.

Сандра Бенкич от Зеления блок подчерта, че изявленията на Миланович за Косово са абсолютно неприемливи. Тя напомни, че Хърватия е признала Косово и той, в качеството си на министър-председател навремето, е посетил Прищина.

"В тази ситуация на глобална несигурност, причинена от агресивната война на Русия срещу Украйна, а тази война има последствия за целия ни регион, правенето на изявления, които по някакъв начин носят риск за мира в региона, е безотговорно", каза Бенчич.

Президентът на Хърватия: Ако Вашингтон и Москва не се споразумеят, ще започне трета световна война

Миланович заяви в понеделник, че международната общност и неговата страна, Хърватия, са анексирали Косово, "отнели са го от Сърбия", а докато уточняваше възраженията си срещу предоставянето от Загреб на военна помощ на Киев, заяви, че е "ясно, че Крим никога повече няма да бъде част от Украйна". Изказванията му бяха остро критикувани от управляващата партия в Хърватия и премиера Андрей Пленкович, както и от Киев.

Росица Валентинова
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини