Зеленски иска изтребители, а западни издания се питат дали натовските танкове изобщо ще стигнат до Украйна

  • 31 януари 2023 09:39

  • 2308
  • 7
Зеленски иска изтребители, а западни издания се питат дали натовските танкове изобщо ще стигнат до Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Броени дни след като си получи обещания за танкове, президентът Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога започна да увещава западните си поддръжници да изпратят още тежко въоръжение в Украйна, и то бързо, пише в. "Ню Йорк таймс". 

"Русия се опитва да протака войната, за да изтощи силите ни", каза Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение. "Така че трябва да превърнем времето в свое оръжие. Ние трябва да ускорим събитията, да забързаме доставките и откриването на нови възможности за въоръжение", допълни той.

Вчера президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че САЩ не биха предоставили на Киев изтребители Ф-16. Белият дом отказа коментар дали държавният глава изцяло изключва използването на самолети или само незабавното им прехвърляне, пише БТА.

Но и що се отнася до оръжията, които Украйна вече успя да си осигури, тя се сблъсква със спешен проблем с логистиката: колко бързо биха могли да пристигнат новите танкове и дали те ще бъдат там навреме, за да помогнат за отблъскването на очакваната руска офанзива, която може да започне още през февруари, пита се изданието.

Обещаните от Великобритания танкове "Чалънджър 2" няма да пристигнат в Украйна преди края на пролетта, заяви вчера британският министър на отбраната.  Германският военен министър Борис Писториус каза, че доставянето на 14 танка "Леопард 2" може да отнеме около три месеца. Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх пък заяви пред журналисти, че на САЩ ще им трябват "месеци", за да доставят 31 танка "Ейбрамс" в Украйна.

ISW: Забавянето на западното оръжие попречи на Украйна във войната

Решението на Берлин да изпрати танкове "Леопард" проправи пътя и за други европейски държави да изпратят свои танкове в Украйна. Всяко правителство само ще определи бързината, с която те ще бъдат доставени. Но дори и да пристигнат сравнително бързо, все още не е ясно дали десетките танкове ще бъдат достатъчни, за да отблъснат руската офанзива. Част от проблема не е в доставката, а в обучението, посочва "Ню Йорк таймс". 

Сингх предупреди, че обучението на военните за работа с американските танкове "Ейбармс" "ще отнеме много дълго време".

Освен това украинските власти заявиха, че се нуждаят от около 300 танка, а миналата седмица говорителката на Пентагона намекна за опасенията около наличностите. "Просто нямаме налични тези танкове в излишък в запасите на САЩ", каза тя. 

Сони Бътъруърт, експерт по сухопътни войни в лондонската аналитична компания "Джейнс", заяви, че натовските страни, които ще обучават украинските войски за работа със западните танкове, най-вероятно само "ще им дадат основите". Обучението за по-дългосрочна поддръжка на танковете вероятно ще бъде проведено по-късно, допълни той.

Снощи Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че САЩ няма да изпратят на Украйна изтребители Ф-16, но добави, че скоро ще посети Полша, пише в. "Гардиън". С наближаването на първата годишнина от настъплението на Русия зачестиха и предположенията, че американският президент може да посети Европа в знак на подкрепа за алианса.

Вчера Бен Уолъс язвително отбеляза следното: "Мисля, че това, което знаем за всички тези искания, е, че ... първоначалният отговор е "не", а накрая се оказва "да".

Но след като войната в Украйна продължава вече втора година, а Западът обнови оръжейните си доставки с ракетни установки "Хаймарс", далекобойни реактивни системи за залпов огън М270, усъвършенствани ракетни системи "земя-въздух" НАСАМС и системи за ПВО "Пейтриът", а напоследък и с танкове, страховете от опасен руски отговор отслабнаха, отбелязва вестникът.

Байдън изключи възможността за изпращане на Ф-16 в Украйна, но Макрон все пак може да предостави френски изтребители, извежда в заглавие в. "Дейли телеграф".

Вчерашните думи на Байдън бяха сериозен удар за украинските лидери, които бяха поставили самолетите на първо място в списъка с най-новите си оръжия. Междувременно обаче Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че Франция не изключва възможността да изпрати изтребители в Украйна, с което влезе в конфронтация с Германия. Той каза, че "нищо не е изключено по принцип", но само ако са изпълнени определени условия и не възниква риск от "ескалация". 

Часове по-рано Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 предупреди за рискове от впускането в надпревара за въоръжаване на Украйна с мощни оръжия. "Мога само да посъветвам да не се впускаме в постоянно съревнование да се надпреварваме, когато става въпрос за оръжейни системи", заяви Шолц пред германския всекидневник "Тагесшпигел".

Росица Валентинова
2308 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.01.31 | 19:37

7
Работата от зелена почна да става кафявя и да понамирисва.
Партньори

2023.01.31 | 11:59

6
Русия без да ви обещава ви изпраща ракети
scarface

2023.01.31 | 11:29

5
Искам искам зеленото човече унищожи Украйна
Z

2023.01.31 | 10:44

4
И след всичките тези милиарди долари, безбдрой и скъпи оръжия, обучение....Укропската армия беше размазана от руските затворници от Вагнер хахаха
ДОКТОРА

2023.01.31 | 10:30

3
ИСКАМЕ ПАНИ ЛЕЗЕНСКА, ДА НИ ПОСЕТИ ВЬ БЬЛГАРИЯ . . ОСТАНАЛОТО Е ЯСНО,, КЕ ПОБЕДИМ ВРАГО ...
ИВАН

2023.01.31 | 09:51

1
И КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ ТЕЗИ 14 ИЛИ 30 ТАНКА, ЗА ДА ПРОМЕНЯТ ВОЙНАТА?! ТИЯ СА ЛУДИ!
Русия е кенеф

2023.01.31 | 09:57

2
Иванеее, иване, просто парче си беше и такъв си оставаш.

Добави коментар

Водещи новини