ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

  • 31 януари 2023 07:10

  • 1407
  • 3
ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Руският президент Владимир Путин запазва максималистичните си цели за Украйна.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за предстояща офанзива, което подкрепя оценката на ISW, че офанзивата през следващите месеци е най-вероятният начин на действие (MLCOA), пише news.bg.

На 30 януари секретарят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма индикации, че Русия се готви да преговаря за мир и че всички показатели сочат обратното. Столтенберг отбеляза, че Русия може да мобилизира до 200 000 души личен състав и продължава да се сдобива с оръжия и боеприпаси чрез засилено местно производство и партньорства с авторитарни държави като Иран и Северна Корея. Столтенберг подчерта, че руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През запазва максималистичните си цели за Украйна.

"Блумберг": Путин с нова тактика за Украйна, войната продължава с години

Ръководителят на Съвета на резервистите на украинските сухопътни войски Иван Тимочко заяви, че руските сили укрепват групировката си в Донбас като част от очакваното настъпление, и отбеляза, че руските сили ще трябва да започнат настъпление поради нарастващия вътрешен натиск за победа.

Изявленията на Столтенберг и Тимочко подкрепят предишната прогноза на ISW, че руските сили създават условия за започване на офанзива, вероятно в Луганска област, през следващите месеци.

Руските военни блогъри освен това продължиха да посочват, че руското информационно пространство създава условия за руска офанзива и я очаква. Военните блогъри засилиха изявлението, направено от руски канал в Телеграм, че настоящият темп и характер на руските операции показват, че основните сили на очакваната офанзива и обещания пробив все още не са "влезли в битката". Това изявление подсказва, че руските военни блогъри смятат, че руските сили все още не са активирали елементите, необходими за решително настъпателно усилие.

Русия и Иран продължиха да полагат усилия за задълбочаване на икономическите връзки.

Иранските държавни медии съобщиха, че на 29 януари Иран и Русия са установили директни канали за финансова комуникация между иранските банки и повече от 800 руски банки.

Заместник-управителят на Иранската централна банка Мохсен Карами обяви, че иранските и руските банки са подписали Меморандум за разбирателство за финансови съобщения, който влиза в сила незабавно. Карами добави, че иранските банки в чужбина също са включени в меморандума и ще могат да обменят стандартни банкови съобщения с руските банки.

Ирански официални лица и свързани с държавата медии представиха меморандума като средство за заобикаляне на западните санкции срещу Иран и Русия и сравниха системата за обмен на съобщения с Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT), което служи като най-голямата система за финансови съобщения в света.

ISW вече е съобщавала за задълбочаването на икономическите и военните връзки между Техеран и Москва.

Основни изводи:

Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за предстояща офанзива, което подкрепя оценката на ISW, че офанзивата през следващите месеци е най-вероятният начин на действие (MLCOA).

Иранските държавни медии съобщиха, че на 29 януари Иран и Русия са установили директни канали за финансова комуникация между ирански банки и над 800 руски банки.

Руските сили продължиха сухопътните атаки за възвръщане на загубените позиции западно от Кременна, докато украинските сили провеждаха контраофанзивни операции северозападно от Сватово.

Украинските сили продължиха да нанасят удари по концентрациите на руските сили в тиловите райони в Луганска област.

Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки по цялата фронтова линия в Донецка област.

Руските сили продължиха да постигат незначителни териториални придобивки край Бахмут.

Руските сили не проведоха потвърдени наземни атаки в Запорожка област.

Руското министерство на отбраната (МО) продължи да предприема мерки за професионализиране на руската армия, тъй като е изправено пред продължаващ отпор срещу тези мерки.

Руските сили и окупационните власти продължават да се насочват към кримските татари в опит да свържат антируските настроения с екстремистка или терористична дейност.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1407 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Стоманения чичо

2023.01.31 | 19:24

3
Путин ще наклеца всички педрази.

2023.01.31 | 08:38

1
Русия не е спечелила нито една война от началото на 20-ти век, без помощта на хамериканците. Традицията продължава.
Гала

2023.01.31 | 10:08

2
Глупак

Добави коментар

Водещи новини