Стачна вълна предизвиква транспортен хаос във Франция

  • 31 януари 2023 07:00

  • 553
  • 0
Стачна вълна предизвиква транспортен хаос във Франция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Франция е изправена днес пред поредния ден на транспортен хаос поради нова общонационална стачка срещу планираната пенсионна реформа в страната.

Френските железници препоръчаха на жителите на страната да си останат по домовете, тъй като голяма част от регионалните влакове няма да се движат.

Над 100 полета са отменени от и до летището в Дюселдорф заради стачка

Прекъсванията започнаха още снощи, но не засягат високоскоростните влакове "Юростар" и "Талис", свързващи Франция с Белгия, Нидерландия и Великобритания.

Тежко засегнато е движението в Париж и региона, проблеми има и по вътрешните високоскоростни линии, както и по линията "Лирия" с Швейцария, пише БТА.

Правителството засега не смята да отстъпва от плановете си да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години, а синдикатите планират нови протести.

Премиерът Елизабет Борн настоя през уикенда, че намеренията на правителството вече "не подлежат на преговори", а опозицията в парламента и синдикатите ще се опитат да докажат, че тя греши.

Законопроектът влезе за обсъждане в парламентарна комисия, а на 6 февруари трябва да бъде обсъден в пленарна зала. Противниците му са внесли 7000 предложения за поправки, което допълнително ще затрудни приемането му.
 

Росица Валентинова
553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини