Финландия запазва решението си да се присъедини към НАТО заедно с Швеция

  • 30 януари 2023 17:41

  • 587
  • 5
Финландия запазва решението си да се присъедини към НАТО заедно с Швеция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Финландия се придържа към решението си да се присъедини към НАТО заедно със съседката си Швеция и се надява това да се случи преди юли, каза днес финландският министър на външните работи Пека Хависто, цитиран от Ройтерс.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи вчера, че на фона на растящото напрежение със Стокхолм Анкара може да се съгласи Финландия да стане членка на НАТО преди Швеция, а подобно изявление направи днес и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Все още желаем силно да се присъединим към НАТО заедно с Швеция", каза Хависто на пресконференция в Хелзинки.

Миналата седмица Турция суспендира преговорите за членство в НАТО с Швеция и Финландия заради протести в Стокхолм, включващи и такива, по време на които бе изгорен Коранът.

Турция може да даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО преди Швеция

Швеция и Финландия подадоха миналата година заявление за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна и се нуждаят от одобрението на всички държави членки на алианса. Към момента  само Турция и Унгария все още не са ратифицирали членството на двете северни страни.

"Все още гледам на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс като на важен крайъгълен камък и се надявам, че двете страни ще бъдат приети за членове на алианса най-късно дотогава", каза Хависто. 

Константин Тодоров
587 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.01.30 | 19:30

5
Положението с чвк-то е толкова драматично зле, че днес Сергей Кужугет-оглу Шойгу издаде решение, че ги взима под ръководството на армията на РФ.
Z Z Z Z Z

2023.01.30 | 19:29

4
Пoдo6нo нa "гoлeмитe пo6eди" нa paшисткaтa пeдepaция oт м. юни в Лисичaнск и Сeвepoдoнeцк, "гoлямaтa пo6eдa" в Сoлeдap нa пpaктикa yнищoжи пo-гoлямaтa чaст oт 6oeспoсo6нaтa живa силa нa чвк-тo, a с пoпълвaнeтo ѝ с нoвo пyшeчнo мeсo имa сepиoзни пpo6лeми, жeлaeщи дa ги тpe6ят нямa, oщe пoвeчe нa фoнa нa нoвинитe, чe нa пpaктикa всички "oцeлeли", нa кoитo дaдoхa пoмилвaнe и сe yвoлнихa, сa члeнoвe нa пpeстъпния "eлит" нa пeдepaциятa, кoитo дopи нe сa пoмиpисвaли фpoнт и вoйнa, a просто са си платили да ги пуснат.
Z Z Z Z Z

2023.01.30 | 19:29

3
Загубите на ЧВК-то под Соледар са 8:1, че и 10:1 в полза на Украйна за незначителнa тактическa "победа". В Бахмут и другаде в Донецка и Луганска области придвижване няма нито на зековете, нито на редовната армия, а "началото на голямата операция" в Запорожието се оказа въздух под налягане, който спадна за три дена. Слава путену!
Z

2023.01.30 | 17:50

2
Ако ви пратят ЧВК Вагнер, вашата жалка НАТО сбирщина и окупаторите американци ще бъдат в найлоновите чували за 10 дена, а на 11 затворниците ще са в Хелзинки. Гледай как прегазват армията на Укропистан - Соледар, Бахмут, Вуледар, Орихив, Костантинивка, Парасковивка.....е.баха НАТО и ги изритаха от 200 окупирани града и освободина 12 000 км земя (колкото 5 месечната офанзива на фашистите и нацистите на Зеленски взе хахах)
Ще ядат турския

2023.01.30 | 17:46

1
Ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини