Новият президент на Чехия е Петър Павел, Андрей Бабиш призна загубата

  • 28 януари 2023 18:30

  • 938
  • 2
Новият президент на Чехия е Петър Павел, Андрей Бабиш призна загубата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Чехия избра нов президент. Петър Павел спечели балотажа на изборите с убедителна преднина пред бившия премиер - милиардерът Андрей Бабиш.

След обработката на 93% от бюлетините Павел получава 57,4% от гласовете на избирателите срещу близо 43% за неговия конкурент.

Чешката полиция разследва заплахи срещу кандидат президента Бабиш

Петър Павел е на 61 години и е бивш високопоставен генерал от командването на НАТО.

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш призна загубата си на президентските избори в Чехия и поздрави генерал Петър Павел за победата, предаде БТА.

Бабиш направи това по време на реч пред свои симпатизанти, след като почти всички бюлетини от балотажа на президентските избори бяха преброени. 

Бившият генерал Петър Павел, който е бивш председател на Военния комитет на НАТО и привърженик на оказването на военна помощ на Украйна, бе избран днес за президент на Чехия, като победи на балотажа бившия премиер Андрей Бабиш.

"Бих искал да благодаря на хората, които гласуваха за мен, а също така и на тези, които не гласуваха за мен, но упражниха правото си на глас, защото по този начин всички тези хора уважиха демокрацията и показаха, че ги интересува какво се случва със страната", заяви Павел. "Виждам, че на тези избори победиха ценности като истината, достойнството, уважението и скромността", каза още избраният президент.

Павел ще стане приемник на президентския пост на Милош Земан, който поддържаше тесни отношения с Москва преди нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година.

На втория тур на президентските избори е отчетена избирателна активност от 70,3%.

Предизборната кампания бе изключително разгорещена, като имаше спорове по много въпроси, включително и за Украйна. Кампанията между двата тура на изборите бе белязана от дезинформационна вълна, насочена срещу Павел, и от смъртни заплахи срещу Бабиш и семейството му. 

"Нашето общество е в изместен смисъл наранено от кампанията за президентските избори, от многобройните кризи, с които се сблъскахме и с които се сблъскваме, но също така и от политическия стил, който доминираше досега в страната ни", изтъкна Павел.

"Това трябва да се промени и вие ми помогнахте да направим първата стъпка по пътя към промяната", заяви победителят на изборите.

Церемонията по встъпване в длъжност на Павел ще се състои на 9 март в Прага, съобщи чешката държавна телевизия, като се позова на председателката на долната камара на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова.

Мая Йорданова
938 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 00:10

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Просто човек

2023.01.28 | 19:21

1
Не е Петър, а Петр... некадърници

Добави коментар

Водещи новини