Джорджа Мелони ще подпише голяма газова сделка по време на посещението си в Либия

  • 28 януари 2023 14:01

  • 565
  • 1
Джорджа Мелони ще подпише голяма газова сделка по време на посещението си в Либия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Италианската премиерка Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври днес отпътува за Триполи, където се очаква да подпише голяма газова сделка, целяща да бъдат увеличени енергийните доставки за Европа, въпреки несигурността и политическия хаос в северноафриканската страна, съобщава БТА.

Мелони ще се срещне с Мохамед ал Менфи, ръководител на тричленния либийски президентски съвет и премиера Абдел Хамид Дбейба, ръководител на международно признатото правителство в Триполи.

Според публични изявления, направени тази седмица от ръководителя на Националната петролна корпорация на Либия Фархат Бенгдара, сделката ще е на стойност 8 милиарда долара.

Кабинетът в Рим затяга контрола над бензиностанциите поради скок на цените на горивата

Либийският парламент и основните въоръжени фракции обаче отхвърлят легитимността на правителството на Дбейба, което поражда опасения за ново ожесточаване на конфликтите след продължилия повече от две години относителен мир в страната, посочва Ройтерс. Споразумения, сключени в Триполи, биха могли да бъдат подкопани от вътрешния конфликт в Либия, разделил страната между съперничещи си фракции, които се борят за контрол над правителството и взаимно си оспорват политическата легитимност.

Базираният в източната част на Либия парламент и подкрепящите го фракции заявиха в началото на миналата година, че правителството вече не е легитимно, като отхвърлиха както назначението на Бенгдара, така и сделките, които Триполи е сключил с чужди държави.

Либия изпадна в хаос след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., в резултат от което беше свален от власт Муамар Кадафи. То остави голяма част от страната в ръцете на въоръжени фракции. От няколко години в Либия е разположена малка италианска военна мисия.

Мая Йорданова
565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 00:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини