Олаф Шолц започва първата си обиколка в Южна Америка

  • 28 януари 2023 12:26

  • 402
  • 1
Олаф Шолц започва първата си обиколка в Южна Америка
© Getty Images (архив)

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 заминава днес на четиридневна обиколка в Южна Америка. Той ще посети Аржентина, Чили и Бразилия. Това е първата му визита в региона, откакто оглави германското правителство в края на 2021 г., съобщи ДПА.

Първата спирка на социалдемократа е Аржентина, утре ще отиде в Чили, а след това на двудневно посещение в Бразилия - най-голямата и най-населена държава на континента. И трите страни са ръководени в момента от леви лидери.

Канцлерът иска да разшири международните контакти на Германия и да намали енергийната ѝ зависимост от Русия след нейната инвазия в Украйна. Поради това Шолц вече беше в Азия три пъти и направи голяма обиколка в Африка.

Шолц заминава за Аржентина, ще търси "бяло злато" за BMW

Южна Америка има големи залежи на суровини, в това число литий, който е важен елемент за производството на електромобили. Европа като цяло се бори да намали зависимостта си от Китай за ключови полезни изкопаеми, за да постигне така желаната въглеродно неутрална икономика - минерали, на които континентът е богат, информира БТА.

Канцлерът е съпроводен от бизнес делегация от около дузина мениджъри.

Визитата ще се фокусира и върху буксуващите преговори за свободна търговия със страните от Меркосур, сред които са Аржентина и Бразилия. Тези две държави са и членове на Г-20, обединението на 20-те най-големи икономики в света.

Последвайте канала на

Владимир Василев
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.28 | 13:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини