Пожар унищожи историческа църква в Лондон

  • 27 януари 2023 19:56

  • 811
  • 2
Пожар унищожи историческа църква в Лондон
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Британските власти са предприели разследване, след като пожар е унищожил църква в северозападната част на Лондон, включена в списъка на културното наследство и описана като "архитектурно и историческо съкровище", съобщава БТА.

Около 80 пожарникари са се борили с огнената стихия в църквата "Сейнт Марк" в Хамилтън Теръс в историческия район Сейнт Джонс Ууд, разразила се късно в четвъртък, до овладяването й в петък, съобщават от Лондонската пожарна бригада. 

Оттам казват още, че няма пострадали, но отбелязват, че цялата двуетажна англиканска сграда е "унищожена". 

Огромен пожар избухна в Централен Лондон

По-рано жителите в района са били помолени да държат вратите и прозорците затворени заради значителното количество дим, което се отделя.

От пожарната служба съобщават също, че са използвали три стълби, включително 64-метрова - най-високата в Европа, като кули, за да разпределят равномерно водата и да потушат пламъците. 

Националният църковен тръст е включил "Сейнт Марк" в списъка на викторианските църкви от клас като особено важна сграда, представляваща специален интерес, описвайки я като "архитектурно и историческо съкровище", чието строителство завършва между 1846 и 1847 г.

В църквата имаше "зашеметяващи" мозайки от семейство Салвиати и декоративна мраморна настилка в олтара. Цялостният дизайн в готически стил е дело на архитекта Томас Кънди Джуниър. Тя се намираше близо до известните студиа "Аби Роуд", а с историята й са свързани имената на известни личности като писателя Луис Карол и принц Леополд, сина на кралица Виктория. 
 
От Лондонската пожарна бригада казват, че причината за инцидента се разследва.

Мая Йорданова
811 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.27 | 22:52

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ти да видиш

2023.01.27 | 20:59

1
64-метрова пожарникарска стълба, най-високата в Европа. А ние 111-метров пилон - ще танцуваме ли на него?!

Добави коментар

Водещи новини