ЕС разясни как може да помогне на България да си укрепи границата

  • 27 януари 2023 14:05

  • 1134
  • 3
ЕС разясни как може да помогне на България да си укрепи границата
© Булфото (архив)

Европейската комисия внесе днес допълнителни уточнения какви мерки за охрана на границите може да финансира, след като Австрия поиска бюджетът на ЕС да осигури два милиарда евро за опазването на българо-турската граница, а еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори, че това би довело до липса на средства "за други неща".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1057

,,Държавите от ЕС определят най-добре средства, с които да изпълнят задължението си за защита на границите. ЕС е насреща, за да помогне. ЕК финансира множество мерки и действия, които помагат за добрата гранична охрана. Това включва инфраструктура, в това число преносима. ЕК винаги е казвала, че не финансира и не съфинансира изграждането на стени. Това не се е променило'', заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

За нас няма разлика между "стена" и "ограда", независимо от материалите за изграждането на подобни съоръжения. Държавите са длъжни, независимо от използваната инфраструктура, да направят така, че търсещите спасение в Европа да могат да дойдат и да подадат молба за убежище. Тези въпроси не може да се разглеждат "в черно-бяло". Важното е, че не сме променили виждането си как да подкрепяме държавите да пазят границите, добави говорителят, цитиран от БТА.

Той уточни, че ЕК може да осигури средства за гранично наблюдение, за обзавеждане на ГКПП, за компютърни системи и тяхната поддръжка, за наблюдателни кули.

Снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до държавните и правителствените ръководители от ЕС, в които посочи необходимостта от подобряване на охраната на българо-турската граница. Тя добави, че граничната охрана може да бъде подобрена със средства от ЕС, а европейските държави на доброволна основа биха могли да подкрепят опазването на границата между България и Турция.

Председателят на ЕК: Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС

Владимир Василев
1134 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ще ми укрепите..лдл

2023.01.27 | 15:25

3
Дедовия ще ми укрепите. Хората нямат спиране. Дори да е 10 метра ограда ще я прескочат със стълби. Ако не-ще изкопаят тунели

2023.01.27 | 14:57

2
"гранично наблюдение, за обзавеждане на ГКПП, за компютърни системи и тяхната поддръжка, за наблюдателни кули." ще падне голямо пазене или по - скоро искате да ви дадем цифров достъп до границата ни!

2023.01.27 | 14:53

1
НЯМА КАКВО ДА ГО ОВЪРТАТЕ , КОРУМПИРАНИ ТЪПАНАРИ , ИЛИ СИ ПЛАЩАТЕ ЗА ДА ВИ ПАЗИМ ИЗМИСЛЕНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ , ИЛИ МИЛИОНИ МАНГАЛИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини