Председателят на ЕК: Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС

  • 27 януари 2023 10:10

  • 686
  • 1
Председателят на ЕК: Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС
© getty images

Необходимо е подобряване на външните граници на ЕС за овладяване на потока от незаконни мигранти, отбелязва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители в навечерието на насроченото за февруари извънредно заседание на Европейския съвет.

Трябва да бъдат насочени средства от ЕС за укрепване на състоянието на границите. Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС, които желаят, допълва тя в писмото си от осем страници.

Изброени са общо 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти.

Сред тези мерки са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях, разселването им на доброволна основа, преговори със страните, откъдето те са пристигнали.

Илва Йохансон отхвърли искането за финансиране на подсилване на оградата по българо-турската граница

Председателят на ЕК предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.27 | 11:18

1
крадливо смърдящо гофрирано уродливо бабе

Добави коментар

Водещи новини