ЕК съди България заради отстъпката на горивата и директивата за възобновяемите източници

  • 26 януари 2023 14:04

  • 12115
  • 13
ЕК съди България заради отстъпката на горивата и директивата за възобновяемите източници
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда на Европейския съюз заради това, че не са транспонирали в националните си законодателства Директивата за енергията от възобновяеми източници. ЕК иска налагането на финансови санкции за двете държави.

Страните членки е трябвало да транспонират директивата до 30 юни 2021 година. Единствено България и Словакия не са предприели мерки за това.

ЕК напомня, че енергията от възобновяеми източници е ключов елемент от Европейския зелен пакт и централен стълб на плана REPowerEU. Директивата за енергията от възобновяеми източници, приета през 2018 г., осигурява правната рамка за развитието на енергията от възобновяеми източници в електроенергетиката, секторите на топлинната и хладилната енергия и транспорта в ЕС през настоящото десетилетие.

В нея се поставя задължителна на равнище ЕС цел за 2030 г. най-малко 32 % от енергията да се произвежда от възобновяеми източници и се съдържат мерки, за да се гарантира, че подкрепата за енергията от възобновяеми източници е икономически ефективна, и за да се опростят административните процедури за проектите за енергия от възобновяеми източници. Тя също така улеснява участието на гражданите в енергийния преход, като дава възможност за собствено потребление и създаване на общности за енергия от възобновяеми източници.

Освен това в нея се определят конкретни цели за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в секторите на топлинната и хладилната енергия и транспорта до 2030 г., където напредъкът на възобновяемите енергийни източници е по-бавен, отколкото в сектора на електроенергетиката. С директивата се укрепват и критериите за осигуряване на устойчивост на биоенергията.

ЕК завежда дело срещу България и заради регламента за инвазивните чужди видове

Европейската комисия предяви днес иск срещу България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия и заради неприлагане на Регламента за инвазивните чужди видове. Инвазивните чужди видове са растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат.

Те една от петте основни причини за загуба на биологично разнообразие в Европа и по света. Приблизителните оценки сочат, че инвазивните видове причиняват на европейската икономика щети в размер на 12 млрд. евро годишно. Справянето с този проблем е важен аспект от целта на ЕС за спиране на загубата на биологично разнообразие.

В Регламента относно инвазивните чужди видове са предвидени мерки, които трябва да бъдат предприети на цялата територия на ЕС във връзка с инвазивните чужди видове, които засягат Съюза. Шестте посочени държави членки не са изготвили, приложили и представили на Комисията план за действие (или набор от планове за действие) за пресичане на най-важните пътища на навлизане и разпространяване на тези видове. Наред с това България и Гърция все още не са създали система за наблюдение на инвазивните чужди видове, които засягат Съюза, нито са я включили в съществуваща система, въпреки че крайният срок за това изискване изтече през януари 2018 г.

Доклад: Банковото финансиране за проекти за енергия от възобновяеми източници не се увеличава съществено

В много случаи инвазивните чужди видове оказват значително икономическо въздействие, като водят до намаляване на добивите от селското, горското и рибното стопанство. Така например гребеновидната медуза, въведена случайно в Черно море, е причинила рязко намаляване на поне 26 рибни запаса със стопанско значение в този воден басейн, включително запасите от хамсия и атлантическо-средиземноморска скумрия. Инвазивните видове могат да нанесат щети на инфраструктурата, да възпрепятстват транспорта или да намалят наличността на вода, като блокират водни пътища или запушват промишлени водопроводи.

Инвазивните чужди видове могат също така да са сериозен проблем за човешкото здраве, като предизвикват тежки алергии и кожни проблеми (напр. изгаряния, причинени от гигантски хераклеум) и действат като вектори на опасни патогени и болести (напр. предаване на болести на животни и хора от миещи се мечки).

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсации за гориво


Европейската комисия започва днес производство за установяване на нарушение срещу България за това, че е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар.

България въведе схема за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена на горивата само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България. Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски официални цени на горивата.

Компенсацията се предоставя чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане на крайния разпространител в размер на 0,25 лева (0,13 EUR) на литър/килограм гориво. Намалението обаче не се прилага за превозни средства, които не са регистрирани в България. Следователно тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална.

В тази връзка Комисията отправя искане към българските органи да спазват принципите за свободното движение на стоки, за свободното движение на граждани и работници, за недопускане на дискриминация на гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност в рамките на единния пазар.

Едностранните действия на национално равнище и въвеждането на дискриминационно третиране не могат да представляват решение. Сега България разполага с два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от Комисията.

Цветелина Кирилова
12115 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Искара си рогата ЕС

2023.01.26 | 18:50

13
ЕС е неофашистка групировка,създадена от Сорос,против човечеството!! Това което ви дава ес в супсидии и помощи,си го прибира с лихвите от нас.Т.е глоба защото ви е много евтино.Е ТОВА ВЕЧЕ Е НАГЛОСТ И ФАШИЗЪМ,НЕ СТИГА ЧЕ ИМ ПЛАЩАМЕ НАДУТИТЕ АКЦИЗИ АМИ ЩО БЪЛГАРИНА ПЛАЩА С ПРИМ 20ЦЕНТА ПО-МАЛКО.АЛОУ ОХЛЮВИИ СЪБУЖДАЙТЕ СЕ ДА УМИТАМЕ ТАЗИ ЕВРОПУМИЯ,КОЯТО НИ ЗАТРИВ! В коя еврогейска държава е 360€ минималната заплата,че те да ни държат сметка,кое колко ни струва.Е БАТИ И П.ДАЛИТЕ,НЕЩО МНОГО СИ ПОВЯРВАХА,ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!! ВЪНН МАСТИИ ГНУСНИ
А така

2023.01.26 | 18:35

12
Стойте още в тази НЕОФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЕС,КОЯТО ЗАТРИВА БЪЛГАРИЯ.ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ПАСИ,КОСТОВ И СТОЯНОВ ДА ВИ УБИЯТ ТАМ КЪДЕТО ВИ ВИДЯТ!!!МАХАЙТЕ НИ ОТ ТАЗИ СОРОСОИДНА КОЧИНА,КОЯТО ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ЗАТРИЕ НАС УЖ ПРОСТИТЕ,А НЕВАКСИНИРАНИ БЪЛГАРИ.КОИТО ИМ ПОКАЗАХА,ЧЕ КОВИД ПЛАНДЕМИЯТА ИМ Е ФАЛШИВА,И ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА,САМО СЪД КОЙТО РАБОТИ ПРОТИВ ТЯХ МИ ТРЯБВА!!! МНОГО СКОРО ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ ЗАЩО СТЕ ИЗБРАЛИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДА НИ УПРАВЛЯВА!!! ТЕ СА САМО МАРИОНЕТКИ НА ЕС И ФАЩ КОИТО ВЗИМАТ,ДОЛАРИ И ЕВРО ЗА ДА ЗАТРИЯТ НАЦИЯТА НИ!!!
Смарт

2023.01.26 | 18:04

11
Тяхната мама

2023.01.26 | 17:22

10
Време е нищо да не им платим за Булгарзид. Стига с тези джендъри. Изобщо няма ползи от тях. Да си стоят на тъмно и студено и да си броят скакалците колкото си искат.

2023.01.26 | 15:35

8
яжте си скакалците и червеите и не се занимавайте с нас! ЕК ще съди ли лидл, кауфланд и сие, че една и съща стока в България се продава на една, а в Германия и т.н. се продава на тройно и повече по - ниска!

2023.01.26 | 17:15

9
Един добър въпрос!
Задна

2023.01.26 | 15:12

7
Веднага да се заведе делo, срещу eвропейските фирми в България. Който плащат с 5 пъти по ниски 3aплати на бг работниците, а в собствените държави плаща 5 пъти по високи на сънародниците си.

2023.01.26 | 14:18

1
А ЕК съди ли България за ниския стандарт на живот на хората тук и че заплатите им са в пъти по-малки от средно европейските?

2023.01.26 | 15:10

6
Не щото на нео-либералния тирйничен режим, който се цадава това му е целта, да унищожи финансово всички и да ги превърне в роби както ссср навремето
Бояджията

2023.01.26 | 14:22

2
Време е за референдум

2023.01.26 | 15:09

5
Точно

2023.01.26 | 14:26

3
България е провалена държава

2023.01.26 | 15:09

4
Тъпак, бъди щастлив, че щеше да мръзнеш докато плюскаш насекомов хляб

Добави коментар

Водещи новини