ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия

  • 26 януари 2023 13:27

  • 519
  • 3
ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на Европейския съюз се срещат днес в Стокхолм, за да обсъдят въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на убежище в Европа, обратно в родните им страни, включително в Ирак, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1043

Три години след като 27-те страни членки на ЕС се съгласиха да ограничат издаването на визи за граждани на държави, за които се смята, че не сътрудничат на съюза относно приемането обратно на свои граждани, на които е отказано убежище в блока, само Гамбия бе наказана официално.

Европейската комисия предложи подобни мерки по отношение на Ирак, Сенегал и Бангладеш, въпреки че според двама официални представители на ЕС сътрудничеството с Дака за връщането на бангладешки граждани се е подобрило.

Все пак общият процент на ефективното връщане на мигранти без право на убежище в ЕС остава на ниво от 21% през 2021 г., според последните данни на Евростат.

"Това е ниво, което нашите страните членки смятат за неприемливо ниско", каза служител на ЕС.

"Създаването на ефективна и обща система на ЕС за връщане на мигрантите без право на убежище е централна за добре функциониращи и надеждни системи за миграция и предоставяне на убежище", се казва в документ на ЕК, предназначен за дискусии между министрите, с който Ройтерс е успяла да се запознае.

По данни на ООН през 2022 г. около 160 000 души са прекосили Средиземно море, основният път към Европа за хора, бягащи от войни и бедност в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия. Освен това близо 8 милиона украински бежанци са вече регистрирани в цяла Европа.

Министрите на вътрешните работи и миграционните въпроси се срещат две седмици преди лидерите на страните членки на ЕС да се съберат в Брюксел, за да обсъдят миграцията, и се очаква също така те да отправят призив повече хора да бъдат връщани обратно.

"Необходими са бързи действия, за да се гарантира ефективно връщане на хора от територията на Европейския съюз към родните им страни, като за това се използват всички подходящи политики на ЕС", се казва в проект на съвместно изявление на министрите, предоставен на Ройтерс.

Заседават министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС заради мигрантската криза

Според ЕК обаче не са налице достатъчно ресурси и няма достатъчно координация вътре в ЕС между различните управленски органи, за да се гарантира, че всяко лице без право на пребиваване ще бъде реално върнато обратно или депортирано.

"Недостатъчното сътрудничество на родните им страни е допълнително предизвикателство", се казва в документа, в който се назовават проблеми като разпознаването на самоличността, издаването на документи за самоличност и за пътуване.

Досега нямаше достатъчно мнозинство сред страните членки на ЕС, за да бъдат наказани други страна, освен Гамбия, чиито граждани вече не могат да получават многократни входни визи за блока и чакат по-дълго за издаване на визи.

Докато някои страни членки на ЕС, включително Австрия и Унгария, протестират шумно срещу състоящата се предимно от мюсюлмани нелегална миграция от Близкия изток и Северна Африка, Германия е сред държавите, които искат да отворят своя пазар на труда за така необходимите ѝ работници извън блока, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
519 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БЪЛГАРИН

2023.01.27 | 04:53

3
Европейският съюз не можа да разбере, че мигрантите са проблем. Искат работна ръка и си мислят, че това са мигрантите. Само, че те не мислят да работят. Тепърва ще си берат плодовете на тази безрасъдна политика. Мигрантите ще работят ние ще лежим и пей сърце. ДА АМА НЕ.

2023.01.26 | 14:55

2
А защо повече, трябва всички.

2023.01.26 | 13:56

1
Макар и малко късно ви дойде на акъла това е правилното решение ,друго няма.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини