Франция ще изтегли войските си от Буркина Фасо

  • 26 януари 2023 07:13

  • 509
  • 0
Франция ще изтегли войските си от Буркина Фасо
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Франция ще се съобрази с условията на искането на Буркина Фасо за изтегляне на войските й от западноафриканската страна до месец, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В понеделник властите в Буркина Фасо казаха, че са решили да прекратят военното споразумение, позволяващо на френските войски да се бият срещу бунтовниците на нейна територия, защото правителството иска страната да се защитава сама.

"Във вторник, на 24 януари, официално получихме уведомление за денонсиране от страна на правителството на Буркина Фасо на споразумението от 2018 г., отнасящо се до статута на френските войски, намиращи се в тази държава", посочи говорителка на министерството в изявление, изпратено на Ройтерс.

В съответствие с условията на споразумението, денонсирането му влиза в сила един месец след получаване на писмено уведомление. Ще се съобразим с условията на това споразумение като изпълним искането", са казва още в изявлението.

Макрон посети френския самолетоносач "Шарл де Гол" в Червено море

Западноафриканската страна се бори с ислямистки бунтовнически групировки, свързани с Ал Каида и "Ислямска държава", които контролират големи части от територията ѝ, и са прокудили от домовете им милиони хора в региона на Сахел, посочва Ройтерс.

Националната телевизия на Буркина Фасо съобщи в събота, че правителството е денонсирало военното споразумение от 2018 г. с Париж на 18 януари, давайки на Франция един месец да изтегли войските си, пише БТА.

Франция е оставила между 200 и 400 членове на специалните си сили на територията на западноафриканската страна. Тя изтегли войските си от Мали миналата година, след като военната хунта сключи сделка с руската частна военна компания "Вагнер" за съвмести операции срещу бунтовниците, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини