Испанската Народна партия разбуни духовете с предложение за политическа промяна

  • 25 януари 2023 16:43

  • 560
  • 0
Испанската Народна партия разбуни духовете с предложение за политическа промяна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

По-малко от година преди парламентарните избори в Испания дясната Народна партия /НП/ която е основната опозиционна сила и е сочена за фаворит в социологическите проучвания, предложи в понеделник на управляващата Испанска социалистическа работническа партия /ИСРП/ да бъде приета законодателна промяна, по силата на която формацията с най-много гласове на парламентарните избори автоматично да идва на власт, без да е необходимо да прибягва до търсенето на коалиционни партньори.

Даването на властта в ръцете на партията, която е на първо място на изборите, без да е нужно тя да се обвързва с коалиция, ще "гарантира по-голяма стабилност", заяви НП в документ, посветен на "необходимостта от демократично възстановяване" на Испания.

Тази промяна ще даде възможност за намирането на "по-справедлива, по-прозрачна и по-демократична формула" за сформирането на правителствата, се казва още в документа, който бе представен от лидера на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо в рамките на политическа проява в южния испански град Кадис, където през 1812 г. е приета първата конституция на Испания.

Народната партия твърди, че ако предложението ѝ бъде прието, големите партии вече няма да трябва да преговарят с радикалните политически сили (като например лявата радикална партия "Подемос" и крайнодясната "Вокс"), за да съставят правителства.

За да бъде прието предложението на Народната партия, е необходимо да бъде постигнато споразумение с другата голяма испанска политическа сила - социалистическата партия на премиера Педро Санчес. Ако двете партии се разберат, това би могло да доведе до промяна на сегашната политическа система в Испания, в която правителството зависи от парламентарното мнозинство.

Основната опозиционна сила отправя това си предложение в началото на една година, която в Испания ще бъде година на избори. През май испанците ще гласуват на местни и регионални избори, а в края на годината - на парламентарни. Предложението бе направено и на фона на полемиката, която създават прогнозите, съгласно които Народната партия ще се озове в ситуация, в която ще трябва да се коалира с крайната десница на национално ниво.

Изборите в испанската област Андалусия днес ще бъдат своеобразен тест за новия лидер на испанските консерватори

Първоначалните сигнали от страна на социалистите обаче не са особено обнадеждаващи.

Говорителката на правителството, социалистката Исабел Родригес, заяви по испанската държавна телевизия, че "самият Фейхоо не е убеден" във формулата, която предлага.

"Всички знаем, че ако на този господин му се отвори случай да се коалира с "Вокс", той ще го направи", каза тя, имайки предвид крайнодясната партия "Вокс", която понастоящем разполага с 52 места в долната камара на испанския парламент и която се превърна в трета политическа сила в Испания, като привлече към себе си част от традиционния електорат на Народната партия.

Народната партия и "Вокс" вече сформираха коалиция на регионално ниво - в автономната област Кастилия и Леон.

Социалистическата партия на Санчес управлява Испания в коалиция с "Подемос". Двете сили обаче не разполагат с абсолютно мнозинство в парламента и понякога се налага да преговарят с баски и каталунски партии, за да си гарантират подкрепата им, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини