Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана

  • 25 януари 2023 11:34

  • 303
  • 10
Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата си във Вилнюс през юли страните от алианса да се насочат към по-високи разходи за отбрана от поставените в момента като цел 2 процента от БВП на съответната държава. Столтенберг заявява това в публикувано днес интервю за вестник "Велт", съобщиха световните агенции.

По думите му страните от НАТО могат да си поставят "по-амбициозна" цел, "тъй като всички виждат, че трябва да инвестираме повече" в отбраната.

На среща в Уелс през септември 2014 г. страните от пакта се договориха всяка от тях до 10 години да отделя за отбрана по 2 на сто от своя БВП. "Двата процента поначало се предвиждаха за десет години, тоест до 2024, тоест трябва да обновим" тази цел, казва Столтенберг в интервюто.

Той допълва, че запасите от оръжия и боеприпаси на държавите от алианса "все повече се изчерпват" с оглед подкрепата, предоставяна на Украйна. "Естествено е необходимо да попълним собствените си запаси от боеприпаси и оръжейни системи, включително за да гарантираме бъдещите доставки за Украйна. Затова НАТО разшири сътрудничеството си с промишлеността", добавя Столтенберг.

Шведският премиер иска да възобнови диалога за НАТО с Турция възможно най-скоро

"НАТО не е и няма да бъде воюваща страна. Ние не изпращаме в Украйна свои войски или самолети на НАТО", изтъква генералният секретар на пакта. Но посочва, че алиансът подкрепя Киев с оборудване. "Украйна има право на самоотбрана според устава на ООН и ние имаме право да я подкрепяме в отстояването на това право", казва той.

"Разбира се, винаги" има риск от ескалация, затова е важно алиансът да засилва военното си присъствие на своя източен фланг. Така Москва ще разбере, че НАТО смята да брани "всеки сантиметър" от своята територия, подчертава Столтенберг, пише БТА.

"Рискът от употреба на ядрени оръжия не е голям. Но ядрената риторика на Русия е напълно безотговорна. Тя е опасна. Русия трябва да знае, че в една ядрена война не може да се постигне победа, затова такава не бива да бъде водена", казва шефът на Северноатлантическия съюз.

Той добавя, че НАТО внимателно следи действията на Русия и за момента не вижда промени, които да засягат ядрените й сили. "В противен случай, разбира се, щяхме да реагираме", заявява Столтенберг. 

Росица Валентинова
303 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.01.25 | 14:19

10
е най сетне сащ ще почнат да праят големите кинти с продажбата на оръжия за европа за трилиони долара ще превъоръжат цялата си армия на половин цена заводите за производство на оръжие бяха на ръба на оцеляването че щатите отдавна не бяха водили война
PaulaFox

2023.01.25 | 13:35

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.25 | 13:03

8
Този няма да миряса докато не направи ядрен апокалипсис
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 11:45

2
Руските фашисти и братоубийци ни вкарват във война! Украйна не им е бащиния на руските фашисти, Украйна е свободна и демократична страна и ще решава сама своето бъдеще!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 11:46

7
Европа не измръзва тази зима. Дори и Господ е на страната на Украйна защото ни дари със топла зима докато руснаците ги стегна як студ! Светът вече няма нужда от руската газ и нека разпадането на Руската Педерация започне! ! Слава Украини!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 11:46

6
Ако някой не е наясно какво е феодален строй, може да посети Русия да види на живо как са живяли хората преди 400 години! Гари Каспаров . СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 11:46

5
Кои са приятелите на Украйна? Целият демократичен свят! Кои са приятелите на руските фашисти? Иран, Чечня и Северна Корея! Правете си сами сметките за какво иде реч! СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 11:45

4
Виц: Путин питаШойгу... - Какви са загубите ни до момента? Шойгу отговаря? Над 100 000! Добре казва Путин! А какви са загубите на НАТО до момента? Шойгу отговаря...НАТО още не са дошли! хахаха СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 11:45

3
Във война ни вкарват тези, които окупират чужди територий и ги наричат за свои! Във война ни вкараха братоубийците от рускенефа! Тези агресори и Путлерофашисти ни вкарват във война! ИСКАМ АМЕРИКАНСКИ ВОЙСНИ И В БЪЛГАРИЯ! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Идва ви края

2023.01.25 | 11:42

1
Но още не го знаете. На ЕС също.

Добави коментар

Водещи новини