ЕК иска повече действия срещу загубата на пчели и други опрашители

  • 24 януари 2023 17:33

  • 838
  • 3
ЕК иска повече действия срещу загубата на пчели и други опрашители
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия представи днес допълнителни планове за постигане на целта на Европейския съюз да спре намаляването на броя на опрашителите като пчелите до 2030 г., съобщава БТА.

"Учените казват, че една трета от всички видове пчели, пеперуди и летящи мухи сега са в рязък спад и това е наистина тревожно", посочи в Брюксел еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс.

ЕС вече си постави за цел да обърне тенденцията за намаляване на насекомите опрашители до 2030 г., но многократните призиви на гражданите за решителни действия срещу загубата на опрашители накараха Комисията да представи допълнителни мерки, се казва в съобщение за пресата.

Топлата зима: По-високи разходи за пчеларите и риск за пчелните семейства

Решаващо за спасяването на популациите от опрашители е намаляването на риска и употребата на пестициди, заяви Синкявичюс.

Освен това Комисията иска да подобри опазването на видовете и местообитанията, включително чрез създаването на екологични коридори, възстановяване на местообитанията в селскостопански ландшафти, подобряване на местообитанията на опрашители в градските райони и справяне с въздействието на изменението на климата и инвазивните чужди видове.

Общо 80 процента от културите и дивите цъфтящи растения зависят от опрашването от животни, като загубата на опрашители е една от най-големите заплахи за природата, благосъстоянието на хората и продоволствената сигурност, според комисията.

"Изчезването на опрашителите би довело до разпадане на екосистемите. Това буквално би било кошмар", отбеляза Синкявичюс.

Европейският парламент и страните членки трябва да одобрят предложението на Еврокомисията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
838 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
не знам

2023.01.24 | 19:11

3
за други, но мен, като опрашител, ме загубихте...
да се захваща за работа

2023.01.24 | 18:47

2
а не да чака неволята

2023.01.24 | 17:55

1
е, са последно трябва да ги пазим или трябва да ги ядем? нещо май някой страда от сериозно мозъчно и душевно разстройство!

Добави коментар

Водещи новини