Кипър дава 20 млн. евро субсидии за жилища на млади семейства

  • 24 януари 2023 10:33

  • 479
  • 0
Кипър дава 20 млн. евро субсидии за жилища на млади семейства
© Pixabay

Финансови стимули и субсидии за 20 млн. евро ще предостави правителството на Кипър през тази година на млади семейства, които желаят да придобият собствена къща в провинцията или в планината, съобщи вътрешният министър Никос Нурис.

Новите жилищни планове са част от националната стратегия за съживяване на отдалечените и труднодостъпни райони, предава БНР. 

Предвидените в бюджета средства в подкрепа на младите семейства в планинските региони са увеличени с близо 35% в сравнение с 2022 г. и са 4 пъти повече от 2021 г.

Щедрите жилищни планове и стимули, които правителството обявява вече четири години, целят подобряване на качеството на живот на жителите на отдалечените общини и са част от програмата за цялостно развитие на планинските региони, каза вътрешният министър Никос Нурис.

Кипър ще разполага с над 460 млн. евро за развитие на селските райони

През 2023 г. отпусканите суми ще са по-високи, като финансовата помощ за придобиване на жилище в някои категории райони и селища може да достигне до 95 000 евро в зависимост от състава на семейството, посочи министърът.

Плановете за жилищна политика и субсидии за придобиване на първи дом през миналата година са били на стойност 125 млн. евро, което е 100% увеличение за последните 5 години.

150 млн. евро са планираните разходи за предоставяне на млади семейства на парцели за строителство на къщи до 2027 г.

Виолета Симеонова
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини