Очаква се ЕС да наложи днес още санкции срещу Иран заради потушаването на протестите

  • 23 януари 2023 07:14

  • 293
  • 4
Очаква се ЕС да наложи днес още санкции срещу Иран заради потушаването на протестите
© Getty Images

Очаква се министрите на външните работи от Европейския съюз днес да дадат формално съгласие за нови санкции срещу Иран, както и за нова мисия за наблюдение в Армения и Азербайджан, съобщи ДПА.

Европейски дипломати са потвърдили пред агенцията, че над трийсет ирански лица и организации се очаква да бъдат санкционирани в отговор на сериозни нарушения на човешките права.

Екзекутираха двама, свързани с протестите в Иран

Техеран потуши със сила редица демонстрации, включително със скорошни екзекуции на протестиращи, които започнаха след смъртта на иранката от кюрдски произход Махса Амини, докато беше в ареста заради предполагаемо нарушаване на ислямските правила за облеклото.

Решенията за санкциите трябва да бъдат взети, докато страните членки на ЕС обсъждат включването на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция в списъка на терористичните организации на ЕС.

Иран осъди на смърт още трима протестиращи

ЕС вече е приел три пакета със санкции срещу Иран за нарушаване на човешките права след началото на протестите през миналата година. Досега в списъка на санкционираните са 146 физически лица и 12 организации, включително членове на Корпуса на гвардейците.

Европейските външни министри ще обсъдят и продължаващата война в Украйна и по-конкретно отпускането на допълнителна военна помощ на стойност от 500 млн. евро.

Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

Други теми, които ще бъдат предмет на днешната среща, ще бъдат ситуацията в Сахел, подходът на ЕС по отношение на Венецуела след скорошните избори в Бразилия и Колумбия и хуманитарната ситуация в Афганистан, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
293 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:51

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Ukraina55

2023.01.23 | 09:23

3
ЕС и САЩ са бъдещето на света и ще властваме във галактиките и няма да си спомняме че сме унищожили Русия и всички не ини съюзници.Бъдещето е наше ха ха ха.А Русия и неговите съюзници ще горят във АДА за вечни времена.
Ukraina55

2023.01.23 | 09:18

2
Точно така,съсипахме Русия и я смачкахме,сега ще съсипиме Иран и ще ги смачкаме,парите и власта са във нас и ще пострада здраво Иран като Русия ха ха ха.Русия и Иран ще пълзят на колене пред запада и ще се молят да неги убиваме и мачкаме ха ха ха.Ще унищожихме Иран както унищожихме Русия.

2023.01.23 | 08:30

1
сега виждате ли кой стои зад протестите

Добави коментар

Водещи новини