Турция пое командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО за една година

  • 20 януари 2023 17:33

  • 397
  • 3
Турция пое командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО за една година
© Getty (архив)

Турция пое от Великобритания командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО за една година, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Командването на морските части на НАТО ще се осъществява от турските военноморски сили (ТУРМАРФОР) до 31 януари 2024 г.

Контраадмирал Хюсеин Тъглъ, командир на Военноморските сили и ръководител на ТУРМАРФОР, каза, че НАТО разполага с пет щаба с тази способност и щабът на ТУРМАРФОР е един от тях.

Тъглъ каза, че щабът му разполага с капацитет да планира и координира такава всеобхватна операция, а също да координира командването.

„Предоставянето на толкова боеспособен щаб в служба на НАТО показва значението, което Турция придава на НАТО“, добави той.

Джюнейт Талайман, полковник от турския флот и генерален секретар на ТУРМАРФОР, каза, че командването на военноморските части на НАТО с висока степен на готовност е създадено, за да ръководи операциите на НАТО в случай на криза и война.

Отбелязвайки, че Великобритания, Франция, Италия, Испания и Турция вече имат такива щабове, Талайман каза, че и Германия подготвя подобен щаб.

Мисиите, с които са натоварени Силите за бързо реагиране на НАТО, са колективна отбрана, допринасяща за защитата на териториалната цялост, операции в подкрепа на мира, операции за съблюдаване на ембарго, защита на критична инфраструктура и сигурност и операции на инжинерно-строителните сили, добави Талайман.

Щабът на ТУРМАРФОР започна дейността си през 2020 г. с назначаването на основния персонал, каза той.

Догодина командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО ще бъде предадено от Турция на Италия.

НАТО разполага разузнавателни самолети АУАКС в Румъния

 

Валери Зайцев
397 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 20:50

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
U

2023.01.20 | 18:13

2
U

2023.01.20 | 18:13

1

Добави коментар

Водещи новини