Косово: Сърбия е нарушила споразумението за регистрационните номера на автомобилите

  • 19 януари 2023 11:10

  • 374
  • 1
Косово: Сърбия е нарушила споразумението за регистрационните номера на автомобилите
© Pixabay

Сърбия е нарушила споразумението за регистрационните номера на автомобилите, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля, цитиран от КосоваПрес.

Косовският вътрешен министър написа във Фейсбук, че косовската полиция, по-специално дирекция „Гранична полиция“, е установила на няколко гранични пункта нелегални (според Косово) регистрационни номера „КМ“ (Косово и Метохия), които са били пререгистрирани през декември 2022 г., предава БТА.

„На база на споразумението между Република Косово и Сърбия (във връзка с регистрационните табели на преводните средства), постигнато в Брюксел през ноември 2022 г., Сърбия се съгласи да прекрати издаването на старите „КМ“ табели и пререгистрацията на вече съществуващите такива. Основавайки се на случаите, които са били регистрирани на нашите (косовските) гранични пунктове, Сърбия цялостно е нарушила това споразумение“, написа Свечля.

Свечля каза, че косовската полиция не е позволила влизането на превозните средства на територията на Република Косово, като е спазила законодателството на страната и постигнатото в Брюксел споразумение.

Той допълни също, че превозни средства с въпросните регистрационни номера, считани за незаконни от Косово, няма да бъдат допускани да влизат или да действат на територията на страната, тъй като има споразумение за прекратяване на издаването или пререгистрацията им.

Барикадите между Косово и Сърбия са премахнати и граничните пунктове в Ярине и Бърняк са отворени за движение

„Приканваме всички граждани, собственици на автомобили с такива регистрационни табели, да се явят в пунктовете за пререгистрация, разположени навсякъде в Република Косово, за да регистрират автомобилите си с официалните регистрационни номера на Република Косово“, написа Свечля във Фейсбук.

След решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили.

След преговори и компромис на 23 ноември 2022 година Прищина официално се отказа от смяната на регистрационните номера докато се стигне до окончателно решение.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 11:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини