МААЕ разполага свои екипи в четирите атомни централи на Украйна

  • 19 януари 2023 07:06

  • 393
  • 1
МААЕ разполага свои екипи в четирите атомни централи на Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разполага свои екипи в четирите украински атомни електроцентрали, за да намали риска от тежки аварии, докато войната на Русия срещу Украйна продължава, съобщи ръководителят на агенцията Рафаел Гроси, цитиран от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10063

МААЕ вече има постоянно присъствие в най-голямата ядрена централа в Украйна и в Европа - в Запорожие, която се контролира от руските сили от март, напомня АП. 

Международната агенция ще разположи най-малко 11 свои експерти във всяка от централите, включително в затворената АЕЦ в Чернобил, в която през 1986 г. стана смъртоносна ядрена авария, довела до разпространение на радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

Рафаел Гроси пристигна тази седмица в Украйна, за да разположи персонал на МААЕ във всяко ядрено съоръжение в страната. В сряда той посети Чернобил, а във вторник – Ровно.

Служителите ще останат толкова дълго, колкото поиска украинското правителство, каза той.

Експертите на МААЕ в Украйна ще задълбочат техническата експертиза във всяка централа, за да предотвратят ядрени аварии. Те ще наблюдават системите за ядрена безопасност и системите за сигурност.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Запорожката атомна електроцентрала се намира на фронтовата линия на продължаващите вече 11 месеца сражения между украинските и руските сили. Руските сили превзеха съоръжението през март и оттогава то неведнъж е било подлагано на обстрел.

Всичките шест реактора са спрени, въпреки че централата все още е свързана с електрическата мрежа от съображения за сигурност.

Ръководителят на МААЕ настоява за създаване на зона за защита около централата в Запорожие, където международната агенция присъства вече повече от четири месеца.

Виолета Симеонова
393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 10:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини